Cromarty Fisher Folk (7 of 20)
AB_CROMARTYFISHER_AUDIO_07

Bobby: Sallikatazzar, aye, yes. Aye

ROSS: Cromarty

language; linguistics; schoolchildren; education; audio

Am Baile: Cromarty Fisher Folk

The former royal burgh of Cromarty lies on the northern tip of the Black Isle peninsula, at the mouth of the Cromarty Firth in northeast Scotland. It is home to brothers Bobby and Gordon Hogg, descendants of a long line of local fisher folk. They can trace their ancestry back for centuries in the small coastal port. In the 1861 census there were no less than 96 Hoggs living in the Cromarty district and an entry for the family name in the Old Parish Register dates back as early as 1698. <br /> <br /> Bobby and Gordon believe they are the last two fluent speakers of the 'Cromarty fisher dialect', a unique Scots dialect identified in Robert McColl Millar's study of 'Northern and Insular Scots' as 'North Northern A', mainly associated with the fishing communities of the Black Isle (Cromarty and Avoch) and other small towns and villages on the Cromarty Firth. It is said that at one time there were at least two, if not three, dialects in the Cromarty area - fisher, town, and farmer. While several Cromarty residents retain aspects of the fisher vocabulary, when Bobby and Gordon get together they converse fluently in the dialect.<br /> <br /> [N.B. Gordon Hogg passed away in 2011, aged 86. Bobby Hogg died a year later, aged 92.]<br /> <br /> <br /> In this audio extract from March 2007, Bobby and Gordon talk about their early school days.<br /> <br /> Bobby: Whit d'ye wanna spick aboot?<br /> <br /> Gordon: [Gordon introduces his story] No, eh. Afore the school anyway, an Ah gaed - Ah took a time before the school [?] an Ah gaed doon - Ah says, 'What am Ah goin tae dae now?' Ah says, 'Oh well, Ah'd better watch what Ah'm daein here.' So I, Ah gaed doon tae the yawl - doon - Ah says, 'Ah'm goin doon to play among the yawls.' Ye ken the yawls was upsides doon on the links?<br /> <br /> Bobby: Aye.<br /> <br /> Gordon: Ye ken? An there's plenty places for hidin an whatnot, an Ah was goin to play hide an seek. And eh, Ah says, 'It'll be all right as long as the whipper-in disnae get me!' Ye see? And, of course it finished up he did get me.<br /> <br /> Bobby: Aye, aye.<br /> <br /> Gordon: An he took me back up til e school -<br /> <br /> Bobby: Aye.<br /> <br /> Gordon: - an he took me back in tae Kate Todd's class -<br /> <br /> Bobby: Aye.<br /> <br /> Gordon: - in e school. An the first thing that I got was a sclaffert. D'ye know a sclaffert, a sclaffert across the mooth?<br /> <br /> Bobby: Sclaffert, aye.<br /> <br /> Gordon: Sclaffert across the mooth. An Ah says, 'Ah dinna think that was quite so bad', but she says, 'Ah'm gonna put you through til see Mr. Malcolm'. Ah says, 'Oh hell, Ah'll tak it now!' Through to see Mr. Malcolm. An so Ah knew as soon as Ah go through there, it was a strap job. Ye know? Because Ah wasnae - Ah was supposed tae be in school an Ah wisnae there. The first, the first pandie Ah got, Ah thought, 'Oh well, that's no too bad', but Ah got four o them, an Ah was blistered up til there, look. Up til there, big blisters, wi the strap. An Ah says, 'Oh, Lord, what am Ah gonna dae aboot that?' Naething at all. So anyway, that was o - Ah was frightened tae go home til ma father, cos Ah'd now get another paykeen! A skelp, aye. A skelp, a paykeen, aye.<br /> <br /> Bobby: Ah remember ma faither, ma faither cairryin me tae school, his sea boots on.<br /> <br /> Gordon: Aye, aye, he did, aye.<br /> <br /> Bobby: [?] get a poundin!<br /> <br /> Gordon: Then ye'd get a poundin, aye. Ye're gonna get a sallikitazzar!<br /> <br /> Bobby: Aye, sallikatazzar. <br /> <br /> Gordon: Sallikatazzar.<br /> <br /> Bobby: Sallikatazzar, aye, yes. Aye