Hebridean Food: Smokehouse Documentary (Gaelic 7 of 20)
SMO_ISLANDVOICES_07_GD

Uaireannan cuiridh iad na slisean air ais ri chèile airson an reic.

Tha bùth bheag aca air an làrach cuideachd.

fish processing; food processing

Guthan nan Eilean / Island Voices

The Hebridean Smokehouse on North Uist processes salmon and other foodstuffs for a global market. This documentary illustrates the preparation and packaging of the product.<br /> <br /> This video is taken from the DVD 'Guthan nan Eilean' which was created by Sabhal Mòr Ostaig and Cothrom Ltd as part of the European Leonardo POOLS project. The DVD comprises 40 short videos, aimed at learners of both English and Gaelic, which show daily life in Uist and Benbecula.<br /> <br /> The project coordinator for 'Island Voices' was Gordon Wells. Link to the project blog <a href="http://guthan.wordpress.com/" target="_blank">here</a><br /> <br /> Tha an Hebridean Smokehouse ann an Clachan na Lùib, ann an Uibhist a Tuath. 'S e bradan am bathar as cudromaiche a bhios e a' reic, ged a bhios e gabhail gnothach ri creachann agus breac cuideachd. Tha iad air an reic air feadh an t-saoghail, le òrdain a' tighinn bho dhùthchannan fad air falbh, leithid Ameireagaidh agus Iapan. Ged a tha a' chuid as motha dhen obair air a dèanamh tron phost, tha na dorsan daonnan fosgailte do luchd-tadhail a tha ag iarraidh an obair fhaicinn.<br /> <br /> Tha a' chuid as motha dhen obair air a dèanamh ann an dà sheòmar eadar-dhealaichte.<br /> <br /> Anns an t-seòmar fhliuch thèid am bradan a dhèanamh deiseil airson smocadh. Tha feum air grunn rudan a dhèanamh.<br /> <br /> An toiseach, thèid na h-èisg a ghlanadh agus a sgoltadh.<br /> <br /> Thèid sgian bhiorach a chleachdadh airson an t-iasg a ghearradh.<br /> <br /> An uair sin thèid salann a chur air an iasg. Tha seo a' toirt an uisge a-mach, agus cuidichidh sin leis a ghleidheadh.<br /> <br /> An uair sin, thèid a ghlanadh a-rithist, agus thèid iad troimhe airson a luach a mheasadh. <br /> <br /> Ma bhios e math gu leòr thèid a smocadh an uair sin.<br /> <br /> Tha a' mhòine air a bhith na connadh nàdarrach ann an Uibhist fad linntean. Mar as àbhaist tha i air a gearradh tràth san earrach, agus air a fàgail airson tiormachadh tron t-sàmhradh mus tèid a toirt a-steach.<br /> <br /> Airson an t-iasg a smocadh thèid a briseadh suas ann am pìosan beaga.<br /> <br /> Thèid a cur sa bhocsa-teine an uair sin, far am bi i ga losgadh gu mall.<br /> <br /> Tha i ga losgadh le àileadh sònraichte a bheir blas dhan iasg.<br /> <br /> Tha an teine air a chumail eadar 20 agus 28 Celsius, agus thèid an t-iasg a smocadh fad suas gu 20 uair an uaireadair.<br /> <br /> Thèid an t-iasg a chur san àmh tro dhorsan a tha a' fosgladh bhon t-seòmar fhliuch. Às dèidh a smocadh thèid a thoirt a-mach tro dhorsan a tha a' fosgladh air an t-seòmar thioram. Seo far a bheil na ceumannan mu dheireadh dhen deasachadh gan dèanamh. Feumaidh a h-uile rud anns an t-seòmar thioram a bhith gu tur glan.<br /> <br /> Às dèidh dha bhith air a smocadh thèid an t-iasg a ghearradh ann an slisean, mus tèid a phacadh.<br /> <br /> A rèir na tha a dhìth, gabhaidh na slisean cur ann am pacaidean ann an diofar dhòighean.<br /> <br /> Uaireannan cuiridh iad na slisean air ais ri chèile airson an reic. <br /> <br /> Às dèidh dha a bhith air a phacadh tha an t-iasg deiseil airson a chur bhon eilean gu luchd-ceannaich ann an àiteachan eile ann am Breatainn agus air feadh an t-saoghail.<br /> <br /> Tha bùth bheag aca air an làrach cuideachd.<br /> <br /> Bidh muinntir nan eilean agus luchd-tadhail samhraidh a' tighinn a-steach gu cunbhalach airson iasg a cheannach.<br /> <br /> Mar sin 's e eisimpleir inntinneach a th' anns an Smokehouse de ghnìomhachas a tha stèidhichte gu daingeann air an eilean.<br /> <br /> Ach aig an aon àm bidh iad a' coimhead a-mach air an t-saoghal air fad le misneachd, agus deagh fhios aca gu bheil iad a' tabhann blas sònraichte agus eòlas a tha a' buntainn dha na h-Innse Gall a-mhàin.