Taigh Chearsabhagh Museum and Art Centre Documentary (Gaelic 15 of 20)
SMO_ISLANDVOICES_15_GD
Sabhal Mòr Ostaig and Cothrom Ltd
Gordon Wells Sabhal Mor Ostaig
museums
tourism

Get Adobe Flash player

Taigh Chearsabhagh is a key attraction for both visitors and local people in North Uist. It has an important development and educational role in the visual arts, as well as in conserving and displaying aspects of local culture and history.

This video is taken from the DVD 'Guthan nan Eilean' which was created by Sabhal Mòr Ostaig and Cothrom Ltd as part of the European Leonardo POOLS project. The DVD comprises 40 short videos, aimed at learners of both English and Gaelic, which show daily life in Uist and Benbecula.

The project coordinator for 'Island Voices' was Gordon Wells. Link to the project blog here

'S ann ann an Loch nam Madadh, air taobh an ear Uibhist a Tuath, a bhios na fèillean gan cumail gach bliadhna. Bidh croitearan a' tighinn bho air feadh an eilein airson an cuid uan a reic. Tha e a' cur nar cuimhne gu bheil obair air an fhearann fhathast gu math cudromach ann an dòigh-beatha an eilein seo.

Airson coimhearsnachd a tha a' fuireach air eilean, tha a' mhuir a cheart cho cudromach. Tha am bàta-aiseig à Tir-mòr na h-Alba a' tighinn a-steach gu Loch nam Madadh, agus tha sin a' sealltain a-rithist cho cudromach agus a tha am baile ann an Uibhist a Tuath.

Ach, fhad 's a tha am bàta a' tighinn a-steach dhan phort 's dòcha gum faic an luchd-siubhail rudan eile a bharrachd air na fèillean. Tha pìosan obrach air a' chladach agus faisg air Taigh Chearsabhagh a' sealltainn gu bheil ùidh aig a' choimhearsnachd anns na h-ealain cuideachd.

Tha Taigh Chearsabhagh air a ruith le Comann nan Ealan ann an Uibhist agus Comann Eachdraidh Uibhist a Tuath, agus tha e a' toirt còmhla san aon togalach dualchas agus eachdraidh an eilein cuide ris na h-ealain.

Aig meadhan an togalaich tha an cafaidh, ainmeil airson a bhiadh agus fosgailte fad na bliadhna. Ri taobh a' chafaidh tha a' bhùth, far am faighear leabhraichean is dèideagan is gibhtean is eile.

Ri taobh na bùtha tha an taigh-tasgaidh, air a ruith leis a' chomann eachdraidh. Bidh na taisbeanaidhean ag atharrachadh gu cunbhalach. An-dràsta 's e snìomh agus breabadaireachd a tha air an taisbeanadh. Cuideachd leis a' chomann eachdraidh tha cruinneachadh mìorbhailleach de dhealbhan, air an toirt a-steach leis a' choimhearsnachd.

Bidh an luchd-obrach ann an Taigh Chearsabhagh gan cumail trang anns an oifis. 'S ann ann a sheo a thèid taisbeanaidhean, agus planaichean airson tadhal air sgoiltean a chur air dòigh, agus cùrsaichean trèanaidh a leasachadh.

Tha dà ghailearaidh ann airson taisbeanaidhean. Ann an Gailearaidh a Dhà tha oileanaich air a' chiad bhliadhna dhen chùrsa cheum a' cur an taisbeanaidh bhliadhnail ri chèile. Tha na dealbhan air an cur suas mu dheireadh gun mòran ùine air a fàgail mus tig an luchd-tadhail.

'S e oidhche mhòr a th' ann cuideachd airson nan oileanach a tha a' dèanamh an dioploma. Tha taisbeanadh acasan anns an stiùidio.

Tha mòran dhaoine air tighinn airson na taisbeanaidhean fhaicinn. Gheibh iad fàilte chrìdheil bho Valgerdur Hauksdottir à Innis Tìle. Tha taisbeanadh aice fhèin ann an Gailearaidh a h-Aon.

Eadar a bhith a' taisbeanadh obair le luchd-ealain eadar-nàiseanta, a' leasachadh tàlantan de dhaoine de gach aois anns a' choimhearsnachd, agus a' clàradh agus a' gleidheadh rudan sònraichte mu dhòigh-beatha an eilein, tha Taigh Chearsabhagh an sàs anns an uabhas de dh'obair chultarach. Leis mar a tha e ga dhèanamh cho math, tha e a' sealltainn cho èasgaidh 's a tha na daoine a tha a' dèanamh na h-obrach, agus cho fallain 's a tha a' choimhearsnachd anns a bheil iad a' fuireach.

museums; tourism

Guthan nan Eilean / Island Voices