Tar-leac Chriosdail, Cladh a' Bhile, Cnapadal
Cladh a' Bhile
crois
croisean
manachainnean
Christian cross slab, Cladh a' Bhile, Knapdale

Chaidh an dealbh seo de thaigh agus seada a thogail le M.E.M. Donaldson sa chiad leth dhen 20mh linn. Chithear tar-leac bho thràth san Linn Chriosdail ann an Cladh a' Bhile, faisg air Ealaraidh ri taobh Loch Caolasport ann an Cnapadal ann an Earra-ghàidheal. Buinidh an leac dhan 8mh linn agus tha còrr is 20 dhiubh air an làraich seo. Dh'fhaodadh gu robh manaich an seo aig aon àm.

Rugadh M.E.M. Donaldson ann an 1876 agus thàinig I dhan Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Àird nam Murchan fear dhe na h-àitean a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.

Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a rinn i fhèin. Chaochail i ann an taigh-eiridinn ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

20l

croisean Criosdail tràth; Cladh a' Bhile; Ealaraidh; Loch Caolasport; manachainn; crois; croisean; manachainnean

M E M Donaldson Collection