Seann Eaglais, Cille Chomhain, Àird nam Murchan
Cille Chomhain
Sanna
leac
eaglais
Old Parish Church, Kilchoan, Ardnamurchan

Chaidh an dealbh seo de thobhta agus de chladh na seann eaglais ann an Cille Chomhainn a thogail le M.E.M. Donaldson sa chiad leth dhen 20mh linn. Chithear cladh agus tobhta na seann eaglais ann an Cille Chomhain ann an Àird nam Murchan. Buinidh a'chuid as motha dhen togalach, ris an canar St Congan's, dhan 18mh linn ach tha e a' gabhail a-steach eaglais nas sine on 12mh no on 13mh linn. Tha dà lic sa chladh on 14mh no on 15mh linn. Tha dealbh clàrsair air tè dhiubh.

Rugadh M.E.M. Donaldson ann an 1876 agus thàinig i dhan Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Àird nam Murchan fear dhe na h-àitean a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.

Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a rinn i fhèin. Chaochail i ann an taigh-eiridinn ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

20l

Cille Chomhainn; eaglaisean; Naomh Congan; clàrsach; leacan-uaghach; Àird nam Murchan; Sanna; leac; eaglais

M E M Donaldson Collection