TIOTAL
Còir-sgrìobhte Alasdair ll a' Buileachadh Fearainn aig a' Mharc-innis gu Bùirdeisich Inbhir Nis, 1236 (Cùlaibh)
26 An t-Iuchar 1236
Taigh-tasgaidh is Gaileiridh Ealan Inbhir Nis (stuth làmh-sgrìobhte)
1039
cùmhnantan
laghail
lagh
sgrìobhainnean
còirean fearainn
seulaichean
baile-rìoghail
Alexander II Charter Granting Land at Merkinch to Burgesses of Inverness, 1236 (Back)

Sa chòir-sgrìobhte seo, leis a' cheann-là 26mh Iuchar 1236 tha Alasdair ll a' buileachadh air coimhearsnachd Inbhir Nis fearainnean a' Mharc-innis mar thalamh choitcheann far am faodadh na bùirdeisich an cuid crodh agus caoraich ionaltradh, air neo mòine, fiodh no stuth eile a thoirt às do am feum fhèin, saor an asgaidh. Aig an àm sin, b' e eilean a bh' anns a' Mharc-innis.

Tha an dealbh a' sealltainn cùlaibh na sgrìobhainn.

Air an taobh acasan dh'fheumadh na bùirdreisich punnd piopair a phàigheadh mar mhàl air an talamh. Bha piopair gu math prìseil aig an àm sin. Chaidh a chleachdadh na spìosraidh agus cuideachd airson feòil a ghlèidheadh agus tha seo na chomharra gu robh ceangalaichean malairt aig Inbhir Nis leis an Roinn Eòrpa agus na b' fhaide.

Bhuilich Alasdair a' chòir-sgrìobhte seo fhad 's a bha e a' fuireach ann an caisteal rìoghail Inbhir Nis, agus 's dòcha gur e e fhèin aig an aon àm a stèidhich Mananaich nan Domainigeanaich (Blackfriars). B' ann mun àm seo cuideachd a dhearbh e tabhartasan agus sochairean a stèidheachaidh ùir de mhanaich ann am Pluscarden.

'Alexander, by the grace of God, King of Scots. To all good men of his whole land, clerical and laical; greeting: Know all present and to come, that we have given, granted, and by this our present charter confirmed to our burgesses of Inverness, the lands of Merkinch, for the support of the burgh of Inverness, to be held by the said burgesses of us and our heirs for ever, freely and quietly, for sustaining the rent of our burgh of Inverness, so that they may cultivate the said lands of Merkinch if they choose, or deal with it in any other way that may be for their advantage; rendering therefor one pound of pepper at the feast of St Michael yearly. Witnesses - Walter, son of Allan, Steward and Justiciar of Scotland: Edward (?) Earl of Angus; Edward (?) Earl of Caithness; Hugh de Vallibus; Walter Wynzett; Walter de Petyn; David Marischall, at Inverness, the twenty-sixth day of July, in the twenty-second year of the reign of the Lord the King.'

Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2003.132

Clàr-mìneachaidh