Clabhalag, faisg air Inbhir Nis
Clabhalag
uaghannan
Nuadh-chreagach
Linn an Umha
Passage grave, Clava, near Inverness

Tha dà chàrn seòmrach agus càrn cuairteach, gach fear air a chuairteachadh le cearcall leacan cloiche anns an làrach aig ail' an Fhuarain Chlabhalg. Anns an Tha an làrach air ainm a thoirt air dà sheòrsa de chàirn a tha rin lorg timcheall air Inbhir Nis (càrn cuairteach agus uaigh thrannsach). An toiseach bha iad den bheachd gur ann bho anmoch san àm Nuadh Leacach a bha cùirn Chlabhalaig ach tha cladhadh àrsachail ùr a' toirt a' chreids gur dòcha gu bheil iad às dèidh sin, 's dòcha bho Linn an Umha.

Tha trannsachan an dà chùirn sheòmaraich air an suidheachadh a rèir seas-ghrian a' gheamhraidh, an latha as giorra dhen bhliadhna. Tha na leacan agus na tursachan cuideachd air an seòrsachadh a rèir meud, a' fàs nas motha nuair a tha iad a dh'ionnsaigh an iar dheas agus dol fodha na grèine meadhan a' gheamhraidh. Nuair a chaidh an làrach a chladhach ann an 1828, 1857 agus sna 1950an, lorgadh pìosan de chrèadh agus de chlach-theine agus cuideachd cnàmhan dhaoine a chaidh a losgadh. Tha e follaiseach gu robh an làrach seo cudromach agus 's dòcha gur ann do dhaoine uasal a bha e.

Rugadh M.E.M. Donaldson ann an 1876 agus thàinig i dhan Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Àird nam Murchan fear dhe na h-àitean a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.

Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a rinn i fhèin. Chaochail i ann an taigh-eiridinn ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

M E M Donaldson Collection