Drochaid thar a' Chuain Siar, Eilean Shaoil
Drochaid a' Chlachain
eileanan
innleadairean
togail dhealbh
Bridge over the Atlantic, Seil Island

Tha Eilean Shaoil air taobh sear na Linne Latharnaich, an iar dheas air an Òban. Tha Caolas Shaoil eadar an t-eilean agus tìr-mòr agus tha Drochaid a' Chlachain a' dol thar a' Chaolais. 'S e Drochaid thar a' Chuain Siar a theirear air Drochaid a' Chlachain mar as trice. An uair a chaidh an drochaid a dhealbh an toiseach, le Iain MacSteaphain às an Òban, bha dà stuagh gu bhith oirre ach chaidh sin atharrachadh gu aon stuagh an uair a bhathar ga togail le Raibeart Mylne ann an 1792.

Rugadh Màiri Ethel Muir Donaldson, ann an 1876 agus thàinig i chun na Gàidhealtachd mu 1908. Shiubhail i mun cuairt ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd, a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Àird nam Murchan fear dhe na h-àiteachan a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh, ann an Sanna, ann an 1927.
Eadar 1912 agus 1949 rinn i iomadach leabhar air eachdraidh sòisealta agus cleachdaidhean an t-sluaigh ann an ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd. 'S iad 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' an dà leabhar as ainmeile a rinn i agus tha a dealbhan fhèin anns na leabhraichean sin. Dh'eug i ann an dachaigh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tiodhlacadh anns an Òban

drochaidean; eileanan; innleadairean; togail dhealbh

M E M Donaldson Collection