Ruins of the Back Settlement, Ardsheal
Àird Seile
togail-dhealbh
Seumasaich
Àr-a-mach nan Seumasach
tuineachaidhean

Rè àr-mach nan Seumasach ann an 1745-46, bha Stiùbhartaich na h-Apainn, le Teàrlach Stiùbhart Àird Sheile air an ceann, air taobh A' Phrionnsa Theàrlaich agus shabaid iad air a shon aig Cùl Lodair. An dèidh dhan Phrionnnsa call, theich Stiùbhart Àird Sheile bho fheachdan an Riaghaltais. A rèir beul-aithris, chaidh e air falach ann an uamh air cùl eas, faisg air baile Dhùrair air Rubha Àird Sheile. Chaidh an dealbh seo de thobhtaichean a thogail le M.E.M. Donaldson anns a' chiad leth dhen 20mh linn.

Rugadh Màiri Ethel Muir Donaldson, ann an 1876 agus thàinig i chun na Gàidhealtachd mu 1908. Shiubhail i mun cuairt ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd, a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Àird nam Murchan fear dhe na h-àiteachan a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh, ann an Sanna, ann an 1927.
Eadar 1912 agus 1949 rinn i iomadach leabhar air eachdraidh sòisealta agus cleachdaidhean an t-sluaigh ann an ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd. 'S iad 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' an dà leabhar as ainmeile a rinn i agus tha a dealbhan fhèin anns na leabhraichean sin. Dh'eug i ann an dachaigh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tiodhlacadh anns an Òban

togail-dhealbh; Seumasaich; Àr-a-mach nan Seumasach; tuineachaidhean

M E M Donaldson Collection