Sealladh-tìre Eige le rum air fàire
Eige
beinn
costa
costaichean
Eigg landscape with Rum in the distance

Chaidh an dealbh seo de thalamh àrd air eilean Eige, le beanntan Rum air fàire, a thogail le M.E.M. Donaldson anns a' chiad leth dhen 20mh linn. Chithear dà thogalach coltach ri càirn ann am meadhan na deilbh.

Tha Eige, fear dhen na h-Eileanan a-staigh, mu 7 mìle bhon tìr-mhòr. 'S e clach-ghainmhich bhàn a bhios a' crìonadh nan cumaidhean annasach agus a tha air 'gainmheach ceòlar' Chamas Sgiotaig a chruthachadh a tha anns na bearraidhean a tuath aig Bàgh na Laig agus Camas Sgiotaig.

Rugadh an neach-togail-dhealbh, Màiri Ethel Muir Donaldson, ann an 1876 agus thàinig I chun na Gàidhealtachd mu 1908. Shiubhail I mun cuairt ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd, a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. Eadar 1912 agus 1949 rinn I iomadach leabhar air eachdraidh shòisealta agus cleachdaidhean an t-sluaigh ann an ceann a tuath agus taobh an iar na Gàidhealtachd. 'S iad 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' an dà leabhar as ainmeile a rinn i agus tha a dealbhan fhèin anns na leabhraichean sin. Dh'eug i ann an dachaigh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tiodhlacadh air Eilean I

20c

togail-dhealbh; A' Ghàidhealtachd agus na h-Eileanan; Na h-Eileanan a-staigh; eachdraidhean sòisealta; càirn; gainmheach; dealbh; creag; creagan; cnoc; cnuic; beinn; beanntan; costa; costaichean

M E M Donaldson Collection