Drochaid thar Abhainn Afraig
Abhainn Afraig
dealbh
aibhnichean
glinn
Bridge over River Affric

Tha Abhainn Afraig ag èirigh fo chnuic Aonach Meadhain air Druim a Tuath Ghleann Seile. Tha I a' dèanamh a slighe gu tuath tro Ghleann Afraig a-steach gu Loch Afraig agus gu Loch Beinn a' Mheadhain mus bi I a' coinneachadh ri Abhainn Deabhag gus an Abhainn Ghlas a chruthachadh, dìreach taobh an iar dheas Fàs na Coille. Chaidh dealbh den drochaid seo thairis air Abhainn Afraig, a tha 's dòcha aig ceann Loch Beinn a' Mheadhain, a thogail anns a' chiad phàirt den 20mh linn le M.E.M NicDhòmhnaill.

Rugadh Màiri Ethel Muir NicDhòmhnaill ann an 1876 agus thàinig I don Ghàidhealtachd timcheall air 1908. Shiubhail I timcheall taobh an iar agus taobh a tuath na Gàidhealtachd, a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Àird nam Murchan aon de na h-àiteachan a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn I a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.

Eadar 1912 agus 1949 dh'fhoillsich a' Bh-Uas NicDhòmhnaill mòran leabhraichean mun eachdraidh shòisealta agus na cleachdaidhean anns an taobh an iar agus a tuath den Ghàidhealtachd. 'S e dhà de na leabhraichean as ainmeile aice 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' agus tha na dhà dhiubh làn de na dealbhan aice fhèin. Chaochail I ann an taigh-altraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tiodhlacadh anns an Òban

a' togail dhealbhan; drochaidean; drochaid; dealbh; aibhnichean; glinn

M E M Donaldson Collection