Drochaid Chomhann, Baile Ghleann Comhann
Drochaid Chomhann
caimbeulaich
Clan Domhnaill
cinnidhean
Bridge of Coe, Glencoe Village

Tha baile Ghleann Comhann aig bonn Sgùrr na Cìche, ann an ceann a deas Ghleann Chomhann faisg air ceann Loch Lìobhann. Chaidh carragh-chuimhne a thogail anns a' bhaile ann an 1883 mar urram do na daoine a chaidh a mharbhadh ann am murt Ghleann Chomhann. Chaidh an dealbh seo den bhaile, le Drochaid Chomhann aig ceann an ear a' bhaile ri aghaidh na deilbhe agus Sgùrr na Cìche ri cùl na deilbhe, a thogail anns a' chiad leth den 20mh linn le M.E.M Donaldson.

Thachair murt Ghleann Comhann sa gheamhradh ann an 1692. Fon cheannard Caiptean Raibeart Caimbeul, Fear Ghleann Lìobhann, thòisich saighdearan Caimbeulach a' marbhadh nan Dòmhnallach, luchd nan taighean aoigheil, mar dhìoghaltas air cho fada 's a bha an ceann-feadhna, Alasdair MacIain, gun a bhith a' guidhe a dhìlseachd do Rìgh Uilleam III. Aig briseadh an latha air 13mh Gearran chaidh òrdugh a thoirt seachad do na fir Chaimbeulach - 'putt all to the sword under seventy'. Chaidh a h-ochd duine deug air fhichead a mharbhadh aig an àm agus bhàsaich feadhainn eile a-rithist le dìth fasgaidh. Tha daoine cho nimheil mun mhurt air sgàth gun do bhris e cleachdaidhean aoigheachd na Gàidhealtachd: bha muinntir Chlann Dòmhnaill air aoigheachd a thoirt do na Caimbeulaich fad làithean mus do rinn iad am murt

Rugadh Mary Ethel Muir Donaldson ann an 1876 agus thàinig i don Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a thog i fhèin. Chaochail i ann an dachaidh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

20l

Gàidhealtachd agus Eileanan; eachdraidh shòisealta; dealbh camara; bailtean; drochaidean; beinn; beannran; gleann; glinn; murt; caimbeulaich; Clan Domhnaill; cinnidhean

M E M Donaldson Collection