Abhainn, Gleann Garadh, Loch Abar
Gleann Garadh
coille
coilltean
creagan
River, Glen Garry, Lochaber

Tha Gleann Garadh an iar air a' Ghleann Mhòr. Tha e ann an sgìre Loch Abar air a' Ghàidhealtachd. Tha an loch seo 7km a dh'fhaid agus 's ann às an Abhainn Garaidh (à Loch Cuaich) air a thaobh chlì a tha uisge an locha a' tighinn. Tha an t-uisge an uair sin a' sruthadh do Loch Omhaich air a cheann an ear. Tha Loch Garadh is Abhainn Garadh mar phàirt de Sgeama Dealan-uisge Gharaidh-Mhoireasdan, a dh'fhosgail ann an 1962. Tha an sgìre timcheall Loch Garadh cuideachd na phàirt de Thèarmann na Coille Cailleanaich. Chaidh an dealbh seo de dh'abhainn ann an talamh chreagach faisg air Gleann Garadh a thogail le M.E.M. Donaldson sa chiad leth den 20mh linn.

Rugadh Mary Ethel Muir Donaldson ann an 1876 agus thàinig i don Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a thog i fhèin. Chaochail i ann an dachaidh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

20th Century

Gàidhealtachd agus Eileanan; eachdraidh shòisealta; dealan-uisge; dealbh camara; glinn; gil; lochan; aibhnichean; uillt; coille; coilltean; creagan

M E M Donaldson Collection