Frith-rathad an cois locha, faisg air Àrasaig
Àrasaig
dealbh-camara
rathaidean
frith-rathaidean
Lochside track, near Arisaig

Chaidh an dealbh seo de fhrith-rathad faisg air Àrasaig a thogail le M.E.M Donaldson sa chiad leth den 20mh linn. Tha Àrasaig 7 mìle (11cil) a deas air Malaig aig ceann Loch nan Ceall ann an sgìre Loch Abar. Mar phàirt de 'Slighe nan Eilean', tha luchd-turais air fàs measail air an sgìre mun cuairt Àrasaig, gu h-àraid bhon a chaidh Rathad-iarainn Leudachaidh na Gàidhealtachd an Iar (an West Highland Extension Railway) a thogail ann an 1901.

Rugadh an dealbhadair, Mary Ethel Muir Donaldson, ann an 1876 agus thàinig i don Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Àird nam Murchan fear de na h-àiteachan a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.

Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a rinn i fhèin. Chaochail i ann an dachaidh-cùraim ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban

20th Century

Gàidhealtachd agus Eileanan; turasachd; dealbh-camara; lochan; rathaidean; frith-rathaidean