Carragh-cuimhne do 'Sheumas a' Ghlinne', Baile a' Chaolais
Baile a' Chaolais
eucoirean
leabhraichean
Stiùbhart Apainn
Monument to 'James of the Glens', Ballachulish

Tha an carragh-cuimhne seo aig Cnap a' Chaolais os cionn Drochaid Bhaile a' Chaolais, a' comharrachadh, a rèir beul-aithris, an ionaid far an deach Seumas Stiùbhart 'Seumas a' Ghlinne' a chrochadh air an 8mh Samhainn, 1752, a chionn 's gun do chuidich e ann am murt Chailein Chaimbeil à Gleann Iubhair - fear den fhar-ainm an Sionnach Ruadh - maor an riaghaltais air oighreachd ardfuntaichte Àird Sheile. Thogadh an carragh-cuimhne ann an 1911.

Bha mòran dhaoine làn chinnteach nach robh Seumas Stiùbhart ciontach agus chuir a' chùis, a fhuair an t-ainm 'Murt na h-Apainn' oillt air muinntir na dùthcha aig an àm. Chaidh na daoine a bha an sàs sa chùis a thoirt a-steach gu cuimhneachail san leabhar-sgeulachd 'Kidnapped' aig Raibeart Louis Stevenson.

Rugadh tè nan dealbhan-camara, Mary Ethel Muir Donaldson, ann an 1876 agus thàinig i don Ghàidhealtachd mu 1908. Shiubhail i fad is farsaing air a' Ghàidhealtachd an iar agus a tuath, a' sgrìobhadh is a' togail dhealbhan. Eadar 1912 is 1949 sgrìobh i iomadh leabhar air dualchasan agus eachdraidh shòisealta na sgìre. Bhàsaich i ann an taigh-altraim an Dun Èideann an 1958, agus chaidh a tìodhlacadh san Òban

20l

A' Ghàidhealtachd 's na h-Eileanan; eachdraidh shòisealta; carraighean-cuimhne; crochadh; croich-crochaidh; marbhaidhean; murtan; eucoir; eucoirean; leabhraichean; Stiùbhart Apainn

M E M Donaldson Collection