Canàl na h-Alba, Inbhir Nis, mu 1884
Inbhirnis
slighean-uisge
dòigh-siubhail
Tomàs Telford
Caledonian Canal, Inverness, c.1884

Sealladh de Chanàl na h-Alba, Muirton, Inbhir Nis, mu 1884. Ris an aghaidh tha am bàta 'Margaret Reid'.

Tha Canàl na h-Alba a' ceangal Corpach, faisg air a' Ghearastan, agus Clach na h-Aire, Inbhir Nis, agus tha e mu 60 mìle de dh'fhaid. Thogadh an canàl air dhòigh 's gun robh e farsaing gu leòr ann an àiteachan airson gun rachadh aig bàtaichean-ghunna a' Chabhlaich Rìoghail air a chleachdadh aig àm Cogadh Napoleon. Bha an Caol Arcach stoirmeil agus b' urrainn dha na bàtaichean a-nis e-fhèin agus cabhlach na Frainge a sheachnadh. 'S e lochan a tha sa chuid as motha dhen chanàl - Loch Dabhach phùr, Loch Nis, Loch Oich agus Loch Lòchaidh. Tha 29 geataichean air a' chanàl, fear dhiubh "Staidhre Neptune", agus 8 dhiubh aig Bainbhidh. Rinneadh dealbhan airson a' chanàl e Seumas Watt ann an 1773, ach cha deach tòiseachadh air gu 1803, agus 's e Jessop agus Telford a dhealbhaich e. Dh'fhosgail pàirt dhen chanàl ann an 1822, agus chuireadh crìoch air ann an 1843-47. Chosg e £1,311,270 chun a' Chèitein 1849.

Inbhirnis; Muirton; bàtaichean; Canàl na h-Alba; slighean-uisge; dòigh-siubhail; Tomàs Telford