An Dotair Sìne Ealasaid Waterston
Banca Chaledonian
Banca na h-Alba
Dr Jane Elizabeth Waterston

Rugadh Sìne Ealasaid Waterston, nighean Agnes Webster agus Theàrlaich Waterston - manaidsear na Companaidh Bancaireachd Caledonian ann an Inbhir Nis - ann an 1843. Chaidh a h-oideachadh gu prìobhaideach agus aig Acadamaidh Rìoghail Inbhir Nis.

Thug i mach a bhith na miseanaraidh ann an Eaglais Shaor na h-Alba agus chaidh i a dh'Afraga an 1866. Thàinig i gu bhith na ceannard air Institiud nam Ban aig Lovedale, a dh'fhosgail gu foirmeil air 23 Lùnastal 1868.

Anns an Dàmhair 1874 b' i tè dhe na ciad oileanaich aig Sgoil Eòlas-leighis nam Ban an Lunnainn agus thill i a dh'Afraga còig bliadhna an dèidh sin. Ann an 1883, chaidh i a dh'fuireach ann an Cape Town far an do lean i oirre leis an obair mar dhotair (a' chiad bhoireannach a bha na dotair san dùthaich) agus dh'fhan i ann airson a' chòrr dhe beatha.

Stèidhichte ann an Inbhir Nis an 1838, bha meuran dhen a' Bhanca Chaledonian ri lorg bho Linn Mhoireibh gu ruige Gallaibh - is fichead aca ann gu 1845. Thogadh prìomh oifis a' bhanca air Prìomh Shràid Inbhir Nis ann an 1847. Dh'fhàillig air a' bhanca ann an 1878 nuair a chaidh Banca Baile Ghlaschu à bith, banca a bha na bu mhotha agus anns an robh roinnean aig a' Bhanca Chaledonian. Ged a dh'fhosgail e an ath-bhliadhna a-rithist, chaidh d' fhuair e seachad air agus chaidh a ghabhail os làimh le Banca na h-Alba an 1907

Banca Chaledonian; Banca na h-Alba