Spaisdir Sgoil nan Gillean Luideach, Ceàrnag an Stèisein, Inbhir Nis
Stèisean Inbhir Nis
foghlam
carthannas
Ragged Boys School Parade, Station Square, Inverness

Stèisean Inbhir Nis; sgoiltean luideach; foghlam; carthannas

Joseph Cook Collection

B' e ionadan carthannais coisrigte ri foghlam an-asgaidh a thoirt do chloinn bhochda a bha sna Sgoiltean Luideach. A rèir aon aithisg-sgoile bho 1852, 'B' ann airson fìor luidean na coimhearsnachd a bha na Sgoiltean Luideach'. Chaidh an taisbeanadh seo a chumail ann an Ceàrnag an Stèisein, Inbhir Nis.<br /> <br /> Thòisich an gluasad ann an Alba ann an 1841 le stèidheachadh Sgoil Luideach Obar Dheathain. Le cuideachadh a' mhinisteir iomairtich an t-Urr Tòmas Guthrie, sgaoil e gu Dun Dè agus sgìrean eile de dh'Alba. Bhiodh na sgoiltean a' gabhail pàirt ann an cleasan sòisealta eile leithid chlubaichean aodaich agus cidseanan brot. <br /> <br /> Dh'fhosgail Sgoil Luideach Inbhir Nis ann an 1853, aig Tanners Lane, a bha ri taobh May Court, faisg air Cathair-eaglais Inbhir Nis. Ceithir bliadhna às dèidh sin chaidh an sgoil a losgadh gu làr ach thogadh i a-rithist ann an 1858. <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>