Cuid de Bhuidheann Smàlaidh Inbhir Nis leis an each 's a' chairt-theine
buidheann smàlaidh
Caisteal Dhùn Robain
Rata Mhurchais.
Members of Inverness Fire Brigade with horse-drawn fire cart

Seo Buidheann Smàlaidh Inbhir Nis leis a'charbaid agus an acfhainn mu 1890.
Chaidh buidheann leis an ainm "Seirbheis Smàlaidh Inbhir Nis" a stèidheachadh mu 1819 le Companaidh Àrachais Theinntean Ceann a Tuath Bhreatainn, a thug carbad smàlaidh dhan a' bhaile. B' e seo an aon charbad smàlaidh anns an sgìre aig an àm agus bhathas ga pàigheadh leis an riaghaltas ionadail, marsantaich ionadail agus companaidhean àrachais. Bhathas a' cur airgei ris an seo gach bliadhna gu 1850, an uair a chaidh Buidheann Nan Teintean a stèidheachadh. Bha seo fo stiùireadh Coimisean nam Poileas agus Riaghltas a' Bhaile, buidheann a chaidh a bhòtadh a-steach agus a bha air leth bho Riaghaltas a' Bhaile.
Bhathas a' ruith a' bhuidheann smàlaidh pàirt-uine - bha na fir smàlaidh a' faighinn na h-uimhir de phàigheadh ach bha iad a' cumail an obair laitheil.
Am measg cuid dhe na teintean a b' ainmeile a bha ann an Inbir Nis, bha dròch theine ann an Sràid na h-Eaglaise ann an 1898, ann an togalach le Mgr Dòmhnall Groat. Goirid an d èidh sin chaidh an Talla Ciùil air Sràid an Aonaidh a losgadh gu làr. Chosg seo còrr is £10,000.
Aig àm a' chiad Chogaidh dh'fhataidh am buidheann trèana shònraichte airson carbad smàlaidh na smùid a thoirt gu teine mòr aig Caisteal Dhùn Robain agus Rata Mhurchais. Fhuair an t-àrd fhear smàlaidh agus a luchd tàic am moladh airson na rinn iad agus an dòigh èifeachdach anns an do dhèilig iad ris a' chùis èiginn sin. Ann an 1941 chaidh Sèirbheis Nàiseanta nan Teinntean a stèidheachadh agus fhuair a h-uile sgìre an aon acfhainn agus trèanadh. Dh' fhàg seo gu robh seirbheis na b' fheàrr anns a h-uile àite.

1890an; 1900an

Inbhir Nis; buidheann smàlaidh; luchd smàlaidh; carbad smàlaidh; Caisteal Dhùn Robain; Rata Mhurchais.