Ospadal Dhunbar, Sràid na h-Eaglaise, Inbhir Nis
Ospadal Dhunbhar
àit'-obrach do bhoireannaich
a' bhuinneach-mhòr
ospadail
Dunbar's Hospital, Church St, Inverness

Tha Ospadal Dhunbar, air Sràid na h-Eaglais ann an Inbhir Nis, a' dol air ais gu 1668. Air a thogail le Alasdair Dunbar à Bàrr Mucadaidh agus Westfield, thathar dhen bheachd gun deach a chur an àite ospadal eile.

Tha trì ùrlair san togalach agus bha e air a chleachdadh airson iomadh adhbhar rè nam bliadhnaichean. Bha an Sgoil Ghràmair air an làimh dheis air ùrlar a' ghrunnd gu 1792, nuair a chaidh an Acadamaidh Rìoghail a thogail. Bha an taigh-tomhais air an làimh chlì air ùrlar a' ghrunnd. Tha pìos cloiche le suaicheantas Dhunbar os cionn bogha an dorais, le sgrìobhadh ag ràdh gur ann do neach-ionmhais an ospadail a dh' fheumadh màl an taighe-tomhhais a phaigheadh. Anns na bliadhnaichean as dèidh sin, chaidh an togalach a roinn gus àite a dhèanamh do leabharlann na sgìre, do sgoil do nigheanan agus do dh' àite-obrach dha na boireannaich. Thathar dhen bheachd gun robh einnseanan-smàlaidh aig aon uair air ùrlar a' ghrunnd. Nuair a bha a' bhuinneach-mhòr dona ann an Inbhir Nis, bha e a-rithist air a chleachdadh mar ospadal.

1890an; 1900an

Ospadal Dhunbhar; Sràid na h-Eaglais; Alasdair Dunbar; taighean-tomhais; suaicheantas; leabharlann na sgìre; sgoil nigheanan; àit'-obrach do bhoireannaich; a' bhuinneach-mhòr; ospadail