Na Saor-thoilich
INBHIR NIS
dìon na dachaigh
The Volunteers

Na Saor-thoilich

INBHIR NIS

Saor-dhìonadairean; Batalianan Clèireachail; Achdan Cogaidh; An t-Arm Ceangailte; Feachd na Sgìre; Armlainn Catha; dìon na dachaigh

Joseph Cook Collection

Chaidh na buidhnean-airm Saor-dhìonadairean a chur air chois an toiseach mar chompanaidhean Neo-eisimeileach, agus fhuair na saor-dhìonadairean èideadh dhaibh fhèin, cha mhòr. Ann an 1861, chaidh riaghailtean a chlò-bhualadh a' toirt stiùireadh air rudan mar rian agus trèanadh nan saor-dhìonadairean, agus chaidh na companaidhean an roinn ann an Cathan no Batailianan Clèireachail. Ann an 1871, thàinig iad fo smachd Achd Artaigilean Cogaidh is Ceannairc, an dèidh an toirt thairis le Rùnaire na Stàite airson Cogaidh. Ann an 1873, chaidh an t-ùghdarras a thoirt air ais do na h-Armlainn Catha, agus airson a' chiad uair chaidh an rèiteachadh gu foirmeil leis an Arm Cheangailte <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>