A' 1d SHVR aig Inbhir Ghòrdain, An t-Òg-mhìos 1893
Inbhir Ghòrdain
armailteach
rèisimeidean Gàidhealach
saor-dhìonadairean & mailisidh
The 1st SHVR at Invergordon, June 1893

A' 1d Bhuidheann de Shaor-dhìonadairean Raidhfil Gàidheil Chataibh (SHVR) aig Inbhir Ghòrdain, An t-Òg-mhìos 1893. Chaidh na h-ochd buidhnean bho thoiseach den SHVR a chruthachadh ann an 1859-61. Chaidh ceithir aca a thogail ann an Cataibh (1d Bhuidheann Goillspidh, 2a Buidheann Dhòrnach, 3mh Buidheann Inbhir Bhrùra agus an 4mh Buidheann Raoghard), chaidh trì a thogail ann an Gallaibh (1d Bhuidheann Inbhir Theòrsa, 2a Buidheann Inbhir Uige agus 3mh Buidheann Hacraig) agus chaidh aon a thogail ann an Arcaibh agus Sealtainn (1d Bhuidheann Lèiruig). Chaidh an co-cheangal ris a' 1d Bhatàillean Chlèireil de Shaor-dhìonadairean Raidhfil Chataibh leis a' phrìomh oifis aca ann an Goillspidh.

Ann an 1866 thàinig HRH Prionnsa na Cuimrigh (a-rithist b' e Eideart VII) gu bhith na Chòirneal Onorach den bhatàillean. Ann an 1867 chaidh an 4mh Buidheann Bhatan (Vatten)a thogail ann an Gallaibh agus, an ath bhliadha, chaidh an 5mh Buidheann Drochaid a' Bhanna a thogail ann an Cataibh.

Thàinig ìre eile de leudachadh anns na 1880an le buidhnean ùra air an togail ann an Inbhir Uige agus ann an Dùthaich MhicAoidh agus ghabh buidheann às An Luirg àite Buidhinn Lèiruig. Ghabh còmhlan phìobaireachd àite a' chòmhlain phràis ann an 1883. Fhuair am batàillean Urram an Iomairt 'Afraga a Deas 1900-02' airson seirbhis de 87 de na saor-dhìonadairean aige ann an Cogadh nam Boer

ROS: Ros Cuithne

arm; cogadh; armailteach; rèisimeidean Gàidhealach; saor-dhìonadairean & mailisidh