Seann àmhainn còc far an deach seann notaichean a' Bhanca a' Chaledonian a losgadh
Banca a' Chaledonian
Old coke oven where old notes of the Caledonian Bank were destroyed

Sean àmhainn chòc far an deach seann nòtaichean a' Bhanca Chaledonianach a losgadh.

Ann an 1907, chaidh Banca a' Chaledonian a cheangal ri Banca na h-Alba

Banca a' Chaledonian; Companaidh Banca a' Chaledonian; Bancaichean; notaichean; notaichean fuadain

Joseph Cook Collection

Sean àmhainn chòc far an deach seann nòtaichean a' Bhanca Chaledonianach a losgadh.<br /> <br /> Bha an Companaidh Bancaireachd Caledonianach a' frithealadh Inbhir Nis agus a' mhòr-chuid de dh'Alba a Tuath. 'S ann le daoine san sgìre a bha e agus chaidh a stèidheachadh ann an 1838. Bha a' chiad oifis aca air Sràid a' Chaisteil ann an Inbhir Nis gus an deach prìomh-oifis a' chompanaidh a thogail air a' PhrìomhShràid ann an 1849.<br /> <br /> Tràth na eachdraidh, dh'fhastaidh am Banca Caledonianach an companaidh W.H. Lizars & Co gus notaichean airgid, a chaidh an dealbhadh gu sònraichte, a chlò-bhualadh. Bha na notaichean gun samhail seach gu robh sgrìobhadh Gàidhlig orra - 'Tìr nam Beann, nan Gleann, 's nan Gaisgeach'. Bha seallaidhean de dh'Abhainn Nis agus de Chaisteal Inbhir Nis rim faicinn orra cuideachd. Na bu tràithe san 19mh linn, nuair a chlò-bhuail Seòras Waterston & Mhic na notaichean, chaidh dòighean clò-bhualaidh ùra na b'adhartaiche a chleachdadh gus nach gabhadh notaichean sàmhlach a dhèanamh. San 19mh linn cha deach notaichean airgid sam bith eile a dhèanamh san dòigh seo.<br /> <br /> Ann an 1907, chaidh Banca a' Chaledonian a cheangal ri Banca na h-Alba <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>