Làmhachas Saor-thoileach Inbhir Nis, 1881
Làmhachas Saor-thoileach Inbhir Nis
Armlainn Bhuidhnean-airm
Arm Ceangailte
Dìon
Inverness Volunteer Artillery, 1881

Làmhachas Saor-thoileach Inbhir Nis ann am Pàirc Bhell, a-nise Pàirc Farraline. 'S e Institiùd Dhr Bell an togalach a tha air an cùlaibh, a tha a-nise air a chleachdadh mar Leabharlann Poblach.

Chaidh na Buidhnean-airm Saor-thoileach a chruthachadh an toiseach mar bhuidhnean Neo-eisimeileach, agus bha an deiseachan cha mhòr an urra ris an luchd saor-thoileach fhèin. Ann an 1861, chaidh riaghailtean a chur an clò, a' toirt stiùiridh air nithean leithid comhairle agus trèanadh nan oifigearan agus chaidh na companaidhean a roinn nan Cathan Clèireil. Ann an 1871 thàinig iad fo smachd Artaigilean Cogaidh agus Achd Ar-a-mach an dèidh a bhith air an toirt thairis do Rùnaire na Stàite airson Cogaidh. Ann an 1873, thàinig smachd air ais do na h-Armlainn Bhuidhnean-airm agus airson a' chiad uair thàinig iad gu foirmeil a rèir an Airm Cheangailte.

As dèidh ath-leasachaidhean an airm ann an 1881 bha na Buidhnean-airm Saor-thoileach nam pàirt mhòr dhe na rèiseamaidean ionadail. Ann an 1887-88 chaidh iad air ais gu bhith nam buidhnean saor-thoileach fo na rèiseamaidean mòra. Cha robh aca ri dhèanamh ach an dùthaich a dhìon aig an taigh agus cha robh aca ri dhol a-null thairis.

Thàinig na Buidhnean Saor-thoileach gu bhith nan Airm Thìreil as dèidh leasachaidhean Haldane ann an 1908 agus chaidh an atharrachadh gu bhith ag obrachadh, nam biodh feum orra, mar arm taiceil anns an Roinn Eòrpa. Thachair seo ann an 1914 nuair a thàinig air an Arm Thìreil a dhol dhan Fhraing.

1880an

Làmhachas Saor-thoileach Inbhir Nis; Pàirc Bhell; Pàirc Farraline; Institiùd Dhr Bell; Leabharlann Poblach Inbhir Nis; buidhnean-airm saor-thoileach; Cathan Clèireil; Artaigilean Cogaidh agus Achd Ar-a-mach; Armlainn Bhuidhnean-airm; Arm Ceangailte; Dìon