Easan Chille Mhòraig, faisg air a' Mhanachainn, mus do thogadh an dàma
Cille Mhòraig
am Morair MacShimidh
Dàma Chille Mhòraig
Kilmorack Falls, near Beauly, before the building of the dam

Easan Chille Mhòraig; easan; dealan-uisge; dàmaichean; am Morair MacShimidh; Dàma Chille Mhòraig

Joseph Cook Collection

Easan Chille Mhòraig, faisg air a' Mhanachainn, mus do thogadh an dàma. Bha na h-easan a' còrdadh ri luchd-turais mus do thogadh an dàma dealan-uisge agus bha taigh-samhraidh air a thogail ri taobh nan easan mar àite-amhairc. Bha e a' còrdadh ri daoine gu mòr a bhith a' coimhead nam bradain a' leum. <br /> <br /> A rèir an t-seanchais, nuair a bha aoidhean aig a' Mhorair MacShimidh, bhiodh e ag ràdh riutha gun robh na bradain a bha iad ag ithe air iad fhèin a bhruich. Airson taic a thoirt dhan sgeulachd, bheireadh e chun na h-easan iad, far an robh teine air a lasadh air tè dhe na creagan agus prais air a chur thairis air. Nan deaghadh bradan far a' chùrsa fhad 's a bhiodh e a' leum, dheaghadh e dhan a' phoit!<br /> <br /> Chriochnaicheadh Dàma Chille Mhòraig anns na 1950an agus chaidh na h-easan an slugadh ann, ach chithear fhathast na bradain a' leum aig an dàma <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>