Map de Chaolas Mhoireibh, 1730
GB1796_AVERYMAP
Inbhir Nis/Caolas Mhoireibh
mapaichean
planaichean
oighreachdan

Chaidh am mapa seo de Chaolas Mhoireibh a chur ri chèilr le Iòsaph Avery eadar 1725 agus 1730. Chaidh a dhèanamh dha Companaidh Togalaichean Iorc, Lunnainn. Bha e san amharc am mapa a chleachdadh gus a h-uile fiosrachadh iomchaidh co-cheangailte ri obair-iarainn a' chompanaidh sa Ghàidhealtachd a chlàradh oir bha seo a' gabhail a-steach a bhith a' gluasad tòrr fiodh aig muir.

Tha e a' sealltainn na "bounds of the woods already purchased by the Company for carrying on the Iron Manufactory", a thuilleadh air doimhneachd an uisge ann an Caolas Mhoireibh agus Locch Nis agus ruigsinneachd bàtaichean siùil do na calaidhean. Tha e cuideachd a' clàradh mòran de na h-oighreachdan as motha.

B' e solar uisge do phàirtean de Lunnainn an aon ghnothachas a bha aig Companaidh Togalaichean Iorc gu 1719 nuair a thoisich e a' ceannach oighreachdan arfuntaichte, mòran dhiubh air Ghàidhealtachd. Chaidh oidhirpean a dhèanamh gus gnìomhachasan ùra a stèidheachadh, leithid mèinneadh clach-meinnir copair agus luaidhe, ann am mòran de na h-àiteachan sin ach 's ann àinneamh a bha prothaid annta.

mapaichean; planaichean; oighreachdan