Plana de Chal Inbhir Nis a' sealltainn leasachadh air a mholadh, 1846
mapaichean
docaichean
aibhnichean
gnìomhachas
einnseanaireachd

'Plan of the Harbour of Inverness, and part of the River Ness, shewing the proposed improvements thereon, 1846.' Seumas Leslie, Einnseanair.

Chaidh a' chiad cidhe a thogail ann an Inbhir Nis c. 1650 aig cosgais £300. Bha e a' leigeil le soithichean suas ri 80 tunna docaigeadh. Chaidh tòiseachadh air chidhe ùr (Cidhe an 'Citadel' [Daingneach]) ann an 1725 ach chur dìth maoin bacadh air a chrìochnachadh gu na 179an. Chaidh leasachaidhean a dhèanamh air an dà chidhe tràth anns an 19mh linn Chaidh cidhe an Thornbush a chur ris ann an 1817.

Chaidh Urras Cala Inbhir Nis a' stèidheachadh le Achd Cal Inbhir Nis (1847). Chaidh tuilleadh leasachaidhean, anns an robh £8,000 gu h-iomlan, a dhèanamh ann an 1883 agus dh'àrdaich seo na cìsean bliadhnail bho £1,00 gu faisg air £2,000.

Am measg leasachaidhean na 20mh linn bha meudachadh mòr ann an cargùthan saimeant airson Bòrd Dealan-Uisge Ceann a Tuath na h-Alba agus leudachadh air goireasan stòraidh ola agus peatroil. 'S urrainn dha soithichean le tarraing-uisge suas gu 6.7 meatair docaigeadh a-nis.

mapaichean; planaichean; calaidhean; docaichean; aibhnichean; gnìomhachas; einnseanaireachd