Malaig
Malaig
rathad-iarainn
Mallaig

Malaig

baile beag; acarsaid; cidhe; tràlair; rathad-iarainn

Duncan Macpherson (photographs)

Thadhail Donnachadh Mac a' Phearsain agus a bhean Mairead, air Malaig airson greiseag an dèidh an turais aca do na h-Eileanan an Iar. Dh'fhaodadh iad a bhith air cumail a' dol aig muir gu Caol Loch Aillse, dìreach fichead mìle no mar sin à Malaig ach thagh iad an ceud 's a còig air fhichead mìle a dhraibheadh air an rathad. Tha baile beag Mhalaig na laighe aig ceann an iar thuath Mòrar. Tha aghaidh ri Caolas Shlèite agus an t- Eilean Sgitheanach. 'S ann an sin a bhios rathad-iarainn Taobh Siar na Gàidhealtachd a' crìochnachadh agus 's e seo cuideachd deireadh Rathad nan Eilean. Gu math coltach ri Caol Loch Aillse, chaidh baile beag Mhalaig atharrachadh gu mòr leis an rathad-iarainn a' tighinn tràth anns na 1900an, an cidhe agus iasgach an sgadain. Aig aon àm bha e a' crochadh gu mòr air sgadan. An-diugh, tha na bàtaichean-iasgaich airson a' chuid as motha air tòir nam musgan-caola agus 's e am port as motha air an taobh siar eadar An t-Oban agus Ulapul. Ann an làithean nam bàtaichean-smùide, bha Malaig ga thadhal tric ach an-diugh tha bàtaichean-aiseig a' ruith eadar Malaig 's Armadal ann an ceann a deas an Eilein Sgitheanaich agus cuideachd gu na h-eileanan beaga Ruma, Eige, Muc 's Canaigh. Cuideachd, 's e bàta à Malaig an aon dòigh air faighinn gu leth-eilean Chnòideirt <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>