Leac-uaghach Fearchar MacMhathain, Cladh a' Chlachan Aillseach
An Clachan Aillseach
Gàidheal
An Dòrnaidh
Gravestone of Farquhar Matheson, Kirkton Churchyard, Lochalsh

leac-uaghach; carragh-cuimhne; Fearchar MacMhathain; dotair; Gàidheal; An Dòrnaidh

Duncan Macpherson (photographs)

Rugadh Fearchar MacMhathain anns An Dòrnaidh air a' 15mh den Chèitean 1840 gu Fearchar a bha na òstair agus na Sgrùdaire nam Bochd, agus Iseabail NicMhathain. Ann an cunntas-sluaigh 1851 chithear gun robh an teaghlach a' fuireach aig 8 Sràid Francis, An Dòrnaidh, le Fearchar, an ceathramh duine-cloinne a-mach à sianar, agus fhathast anns an sgoil. Dh'fhàs e gu bhith air fear de na h-Albannaich a b' ainmeile agus a bu mhotha buaidh ann an Lunnain anmoch anns na 1890an agus rugadh e anns a' bhaile bheag seo anns a' Ghàidhealtachd. Chùm MacMhathain a' dol leis an fhoghlam aig Oilthighean Obar Dheathain agus Ghlaschu agus cheumnaich e ann an leigheas mus do ghluais e a Lunnain far an robh eòlas sònraichte aige ann an galairean na cluaise, na sròine agus na h-amhaich agus fhuair e mòr-chliù ann. B' esan Ceannard Comann Gàidhlig Lunnain ann an 1896, bha e na Bhreitheamh Sìthe airson Siorrachd Lunnain agus na Charaid aig iomadach comann saidheansail. Bha e pòsta le triùir chloinne, dithis nighean agus gille air an robh Fearchar cuideachd. Ged a chaochail e ann an Lunnain air 23mh den Lùnastal 1905, chaidh MacMhathain a thiodhlacadh anns a' chladh sa Chlachan Aillseach faisg air Baile MacAra agus chaidh an leac-uaghach seo a chur suas mar chuimhneachan air le caraidean Gàidhealach agus daoine aig an robh meas air. Tha an sgrìobhadh air ag ràdh: " He was a devoted friend of the Highland people and took a warm and generous interest in the language, music and literature of the Gael" leis an aon rud cha mhòr anns a' Ghàidhlig <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>