Am Ploc, on Òb
Am Ploc
rèile
deilbh leudachail

Am Ploc, on Òb

baile; Am Ploc; sgoil; eaglais; rèile; zoomable; deilbh leudachail

Duncan Macpherson (photographs)

Chaidh an dealbh seo den Phloc a thogail thar an Òib, 's dòcha aig Creag nan Gàradh. Chaidh Am Ploc a dhealbhadh mar bhaile ùr do Mhorair Shìophoirt mu 1794. Thug an sealbhadair ùr a bh' aig an oighreachd ann an 1801, Sir Ùisdean Innes, taighean do na màladairean aige a chaidh fhuadach an seo. Airson iomadh bliadhna, bha a' mhòr-chuid den teachd-a-steach aca a' tighinn o thogail bhàtaichean is iasgach. Ann an 1851, cheannaich Sir Alasdair MacMhathain Oighreachd Loch Aillse, is thog e Caisteal Dhùn na Creige an dèidh sin, a' coimhead thar a' bhàigh seo. 'S e an sgoil, anns a' mheadhan, is an eaglais Shaor Aonaichte, air an robh an 'Teampall Staoin', an dà thogalach as motha san dealbh. Thog R.R. Speirs à Glaschu i de dh'iarann preasach mu 1910, is chaidh a leagail anns na 1970an <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>