Taigh mòr agus togalaichean slighe-uisge
A' Chorpaich
cidhe
taigh-solais
Large house and canal buildings

Sligh'-Uisge a' Ghlinn Mhòir; glas; loch; cidhe; taigh-solais

Duncan Macpherson (photographs)

Thathas an ìre mhath cinnteach gur e dealbh de ghlas locha aig a' Chorpaich, far a bheil Seòlaid a' Ghlinne Mhòir, a chaidh a thogail le Uilleam Jessop agus Tòmas Telford, a' dol dhan mhuir aig Loch Linne, a tha anns an dealbh fharsaing seo. Chithear geataichean glas na locha am meadhan na deilbh, agus cidhe air an taobh dheas dhen loch, faisg air taigh-solais "Pepper Pot". Tha an taigh mòr a-nis air a leagail, ach tha an taigh-solais ann fhathast. Thàinig Donnchadh Mac a' Phearsain tron a' Chorpaich air a shlighe dhachaigh an dèidh làithean-saora thall anns na h-Eileanan Siar, an dèidh dhaibh seòladh a-steach do Mhalaig. Anns an leabhar aige, Lure of the West, tha Mac a' Phearsain ag aithris: "safe, if slow, route for fishing craft sailing between east and west, its many locks are a handicap for commercial use, but it is an ideal route for tourist and pleasure boats". Tha an slighe-uisge a' sìneadh thairis 60 mìle tron Ghleann Mhòr eadar Inbhir Nis agus An Gearasdan. Tha 40 mìle a dh'fhaid ann le trì lochan co-cheangailte ri chèile, Loch Nis, Loch Omhaich is Loch Lòchaidh, agus 20 mìle a bharrachd de shlighean-uisge is 29 glasan. Bhathas a' cleachdach na glas-inntridh agus na linne aig a' Chorpaich bho 1819 a-mach <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>