'A Summer in Skye' (6)
AB_LL_ALEXANDER_SMITH_06

the west highland tourist trade.

INBHIR NIS

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Alexander Smith

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'A Summer in Skye' le Alexander Smith, foillsichte an 1865. Tha e air a leughadh an seo le Tormod Newton.<br /> <br /> 'No-one is independent of scenery and climate. A Saxon, nurtured in fat Kent or Sussex, amid flats of heavy wheat and acorn-dropping oaks, must of necessity be a different creature from the Celts who gathers his sustenance from the bleak seaboard and who is daily drenched by the sea-cloud from Cuchullin. The Skye-man will be, at best, of sharper spirit, because it has been more keenly whetted on difficulty; if not more intrepid, at least more consciously so; of sadder mood habitually, but when happy, happier, as the gloomier the cloud the more dazzling the rainbow; at his worst either beaten-down, subdued and nerveless, or gaunt, suspicious and crafty, like a belly-pinched wolf. The Celt is the more superstitious; the more poetical; with an anger swift and transient, like the flame that consumes the dried heather. He is the most melancholy of men; he has turned everything to superstitious uses and every object of nature, even the unreasoning dreams of sleep, are mirrors which flash back death upon him. He, least of all me, requires to be reminded that he is mortal. The howling of his dog will do him that service.'<br /> <br /> Rinn Alexander Smith, no Alasdair Mac a' Ghobhainn, tòrr obair sgrìobhaidh de bhàrdachd is de dh'aistean ann am meadhan linn Bhictoria, ach ged a rinn, cha do choisinn e an cliù ris a bha e a' strì.<br /> <br /> Rugadh Mac a' Ghobhainn ann an Dùn Èideann an 31mh Dùbhlachd 1829 agus rinn e fèin-fhoghlam, a' leantainn athar na cheàrd le aodach fighte, gus an deach cruinneachadh bàrdachd aige fhoillseachadh ann an 1853. Bha seo air nochdadh an toiseach san iris 'The Critic' fon ainm 'A Life Drama'. Chaidh a mholadh gu mòr le muinntir litreachas Alba agus choisinn a bhàrdachd dha dreuchd ann an 1854 mar Rùnaire Oilthigh Dhùin Èidinn.<br /> <br /> An dèidh foillseachadh 'Poems' (1853), rinn Smith co-obair còmhla ri Sydney Dobell air pìosan caran rabhdach air Cogadh a' Chrimea, 'Sonnets on the War' (1855). Tharraing seo càineadh thuige agus ann an 'City Poems' (1857) dh'fheuch e ris an dreach sgrìobhaidh aige a thogail, a' sgrìobhadh cuid den obair a b' fheàrr a rinn e. Gu mì-fhortanach, nuair a chuir cuid dhaoine às a leth gun do ghoid e pàirt dhen obair, tharraing seo barrachd dhroch bheachdan sgrìobhte air obair.<br /> <br /> Phòs Alexander Smith Flòraidh NicDhòmhnaill, tè aig an robh càirdeas fad às don tè a thug cobhair don Phrionnsa Teàrlach, aig Taigh an Ùird san Eilean Sgitheanach ann an 1857. Thill iad dhan Eilean a h-uile Lùnastal fad naoi bliadhna gus an tug am fiabhras ballach bàs dha an 5mh Faoillich 1867. Bha e a' fulang le droch shlàinte fad an dà bhliadhna mu dheireadh de a bheatha agus bha e gu math truagh nuair a ghlac e am fiabhras ballach.<br /> <br /> Thuirt Simon Berry, san 'Oxford Dictionary of National Biography' (2004):<br /> <br /> The annual month's retreat on Skye allowed his psychological defences<br /> against urban pressures to be lowered. His creative, dionysian side fed<br /> on the unpredictable and irrational features of the island: the sudden<br /> contrasts of storm and calm, the semi-surrealistic mountain shapes and<br /> colours, the superstitions and fantastic tales of its inhabitants. All these<br /> went into 'A Summer in Skye', making it a fascinating hotchpotch of<br /> travelogue and speculation with no obvious models. In the same way<br /> as Scott's poetry had drawn visitors to Perthshire earlier in the century,<br /> so Smith's work (allied to the growth in the railway network) benefited<br /> the west highland tourist trade.<br /> <br /> Chaidh 'A Summer in Skye' a chlò-bhualadh dà uair o chionn ghoirid, ann an dreach a bha deasaichte agus gu math nas giorra, ach tha bàrdachd Alexander Smith fhathast a' feitheamh ach an lorg leughadairean an là an-diugh e. <br /> <br /> Tha ro-ràdh feumail san ath-chlobhualadh gheàrrte o 1983 de 'A Summer in Skye' le Uilleam F. Laughlan. Tha air aithris an sin gur e athair-cèile Smith, Teàrlach MacDhòmhnaill, 'MacIain an Ùird' agus gur e Coinneach MacLeòid Ghrìsinnis 'an t-Uachdaran', ach cha deach caractaran eile a tha a' nochdadh san obair an aithneachadh fhathast.