Cuimhneachan MhicMhuirich
Caol Loch Aillse
càrn
cuimhneachan
Murchison Monument

MacMhuirich; càrn; cuimhneachan

Duncan Macpherson (photographs)

Chaidh an càrn seo de chlach-ghràin ghlais, a tha a' coimhead thar Loch Aillse, a thogail mar chuimhneachan air a' Chòirneal Dòmhnall MacMhuirich le dubh-ogha mac a bhràthar, Ruairidh MacMhuirich, mu 1863, mar chomharra air fhìor dhìlseachd. Bha Dòmhnall a' cur a bheatha ann an cunnart a' cruinneachadh màl san sgìre às leth fhastair Seumasach a bha na fhògarrach, an còigeamh Iarla Shìophoirt, a bh'ann an Tùr Lunnainn. Chaidh mathanas a thoirt dha mu dheireadh, is thug Rìgh Seòras I fearann dha. Bhuail dealanach an càrn-cuimhne ann an 1927, ach chaidh a thogail às ùr le fear eile de shliochd, Sir Coinneach MacMhuirich. Tha soighne on A87 eadar Baile Mac Ara is Caol Loch Aillse chun a' chùirn.<br /> <br /> Tha na leanas sgrìobhte air a' chàrn: ' "Tulloch Ard" to the memory of Donald Murchison, Colonel in the Highland Army 1715. He successfully defended and faithfully preserved the lands of Kintail and Lochalsh from 1715 to 1722 for his chief William, the exiled chief of Seaforth. Erected by his great grand-nephew Sir Roderick I. Murchison K.C.B., 1863. Restored by his grand nephew Kenneth Murchison Massie Cox Murchison 1928' <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>