'Evenings'
AB_LL_ANGUS_MARTIN_02

wearing a coat of ultimate radiance.

'Evenings'

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Angus Martin

Chaidh an rann 'Evenings' a sgrìobhadh le Angus Martin ann an 2005. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar. (Dealbh le cead coibhneil o Sheòras Mac Sporain.)<br /> <br /> 'Evenings', was written on the east side of Bengullion, where the forest ends and Kilkerran hill ground begins. It should explain itself, but I shall say that from where I sat I could see, on the higher hill, the spot where two of my young daughters and I had stopped to picnic years before on an evening just as calm and sunny. Seeing that spot brought my daughters back in memory, and the landscape became, and remains, an unbreakable link with their lives. The poem took only a few minutes to write, which isn't a boast, just a fact. Some poems take months or even years to complete, while some can never be completed or aren't worth completing. <br /> <br /> Evenings<br /> <br /> Amelia, Isabella my daughters<br /> sat with me one evening<br /> akin to this but years past<br /> in extraordinary gold of sunlight<br /> not here but visible from here<br /> and maybe I could find that higher spot<br /> or near enough but it doesn't matter<br /> since no magic on earth can recreate<br /> what happened then which was nothing<br /> but sometimes nothing can be memory too<br /> when it stands alone in the one place<br /> wearing a coat of ultimate radiance.<br /> <br /> Rugadh Aonghas Màrtainn ann an Ceann Loch Chill' Chiarain ann an 1952 agus 's ann à ginealaichean de dh'iasgairean sgìre Dhail an Tobair a tha e. Dh'fhàs e suas le mion-eòlas air iasgairean na sgìre agus na sgeulachdan aca, agus lean e iad don mhuir leis a' chabhlach iasgaich sgìreil. Ach mar dhuine òg, thàinig nàdar de dh'iompachadh air agus dh'fhàg e an dreuchd dhualchasach sin gus an tòisicheadh e a' sgrìobhadh. Thug 'The Ring-net Fishermen' (1981) sa bhad e an aithne dhaoine mar neach-rannsaiche a bha mion-eòlach is smaoineachail. Thàinig tòrr de na sgrìobh e o agallamhan a rinn e le daoine.<br /> <br /> Chuir Aonghas eòlas air coimhearsnachdan tuathanais Chinn Tìre fhad 's a bha e ag obair san sgìre, an toiseach mar fhear-togail an sgudail agus a-rithist mar phost a-muigh air an dùthaich. Chaidh a chiad eachdraidh shòisealta, 'Kintyre Country Life', fhoillseachadh ann an 1987. Tha Aonghas cuideachd a' deasachadh 'The Magazine of the Kintyre Antiquarian and Natural History Society'. <br /> <br /> Stèidhich 'The Larch Plantation' (1990) ainm Aonghais mar bhàrd smuaineachail, air a bhrosnachadh le cruthan tìre agus muinntir Chinn Tìre. Tha e pòsda, le dithis nighean, ach 's ann ainneamh a bhios e a' siubhal a-mach a sgìre Chinn Tìre. Tha e air aithneachadh air feadh saoghal litreachais na h-Alba a bhith na thasglann de dh'eachdraidh agus de dhualchas sgìreil agus cuideachd na eòlaiche air gach uisge beatha, mac na braiche, o Cheann Loch Chill' Chiarain.