'Crossing a Field'
AB_LL_ANGUS_MARTIN_03

where even time has languished and decayed.

'Crossing a Field'

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Angus Martin

Chaidh an rann 'Crossing a Field' a sgrìobhadh le Angus Martin ann an 2005. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar. (Dealbh le cead coibhneil o Sheòras Mac Sporain.)<br /> <br /> 'Crossing a Field', was written on my way to Bengullion. As I passed a ruined house in a field behind Limecraigs, I saw, for the first time, that it and the tree beside it had reached practically the same state of decay. Then a little metaphysical trickery invaded the space between the images, and by the time I had reached the foot of Ben Gullion, the completed poem had been scribbled into my notebook. My wife, Judy, finds more in it to admire than I do, and I include it for her. <br /> <br /> Crossing a Field<br /> <br /> Dead tree and ruined house together<br /> leafless roofless in a world<br /> from which a shining feather<br /> to an outer abyss hurled<br /> <br /> would merely falter to the ground<br /> the fillet of some gentle dream<br /> a crown of buds worn all around<br /> children splashing in the avid stream<br /> <br /> but light there's more of light<br /> bare branches hold no shade<br /> rooms darken only in the night<br /> where even time has languished and decayed.<br /> <br /> Rugadh Aonghas Màrtainn ann an Ceann Loch Chill' Chiarain ann an 1952 agus 's ann à ginealaichean de dh'iasgairean sgìre Dhail an Tobair a tha e. Dh'fhàs e suas le mion-eòlas air iasgairean na sgìre agus na sgeulachdan aca, agus lean e iad don mhuir leis a' chabhlach iasgaich sgìreil. Ach mar dhuine òg, thàinig nàdar de dh'iompachadh air agus dh'fhàg e an dreuchd dhualchasach sin gus an tòisicheadh e a' sgrìobhadh. Thug 'The Ring-net Fishermen' (1981) sa bhad e an aithne dhaoine mar neach-rannsaiche a bha mion-eòlach is smaoineachail. Thàinig tòrr de na sgrìobh e o agallamhan a rinn e le daoine.<br /> <br /> Chuir Aonghas eòlas air coimhearsnachdan tuathanais Chinn Tìre fhad 's a bha e ag obair san sgìre, an toiseach mar fhear-togail an sgudail agus a-rithist mar phost a-muigh air an dùthaich. Chaidh a chiad eachdraidh shòisealta, 'Kintyre Country Life', fhoillseachadh ann an 1987. Tha Aonghas cuideachd a' deasachadh 'The Magazine of the Kintyre Antiquarian and Natural History Society'. <br /> <br /> Stèidhich 'The Larch Plantation' (1990) ainm Aonghais mar bhàrd smuaineachail, air a bhrosnachadh le cruthan tìre agus muinntir Chinn Tìre. Tha e pòsda, le dithis nighean, ach 's ann ainneamh a bhios e a' siubhal a-mach a sgìre Chinn Tìre. Tha e air aithneachadh air feadh saoghal litreachais na h-Alba a bhith na thasglann de dh'eachdraidh agus de dhualchas sgìreil agus cuideachd na eòlaiche air gach uisge beatha, mac na braiche, o Cheann Loch Chill' Chiarain.