Leitir Fheàrna, Loch Dubhthaich
Feàrn na Leitir
baile beag
loch
Letterfearn, Loch Duich

'S e na Còig Pheathraichean a chanar air an sreath stucan seo air am faicinn thar Loch Dubhthaich aig Leitir Fheàrna. Tha uirsgeul ag innse gun do thuit dà Phrionnsa Eireannach, a thàinig air tìr ann an stoirm, ann an gaol le dithis de na seachdnar nigheanan aig Rìgh Chinn Tàile. An deidh dhaibh gealladh gun cuireadh iad an còignear bhràthairean a-null airson na nigheanan a bha air fhàgail, phòs na prionnsaichean an dithis bana-phrionnsa a b' òige agus thill iad a dh'Eireann. Dh'fhuirich an còignear nigheanan gu diomhain, agus mu dheireadh dh'fhaighnich iad den Draoidh Liath Choire Dhunnaid am faire a chumail seachad air beatha fhèin, 's mar sin dh'atharraich e iad a bhith nam beanntan. Tha na beanntan ag èirigh os cionn Ghleann Seile aig ceann Loch Dubhthaich. Bhon a làmh chlì, 's iad: Sgurr Moraich (876m), Sgurr nan Saighead (929m), Sgurr Fhuaran (1068m), Sgurr na Carnach (1002m) agus Sgurr na Ciste Duibhe (1027m). 'S e Sgurr an t-Searraich (576m) a th' anns a' bheinn bheag a tha nas fhaisge air an loch

baile beag; beanntan; loch