Sìldeag
Sìldeag
Shieldaig

Sìldeag

ROS: A' Chomraich

Sìldeag; baile beag; cladach; eilean; loch

Duncan Macpherson (photographs)

'S e coimhearsnachd iasgach agus croitearachd ann an Siorrachd Rois a th' ann an Sìldeag a tha suidhichte air cladaichean Loch Sìldeig a bhios a' fosgail a-mach gu Loch Toirbheartan. 'S ann às an 19mh linn a tha a' chuid as motha den sreath thaighean aig a' chladach a bhios a' coimhead a-mach air Eilean Sìldeag anns a bheil dhà dheug acair air fhichead agus a tha còmhdaichte le giuthas a bha na choille mhòr a bha a' còmhdachadh mòran den Ghàidhealtachd. 'S ann le Urras Nàiseanta na h-Alba a tha an t-eilean bho chionn 1970. Chaidh Donnachadh Mac a' Phearsain, an neach-togail dhealbhan, a Sìldeag mòran tursan bhon dachaigh aige ann an Caol Loch Aillse agus bidh e a' deasbad mu droch staid nan rathaidean anns an sgìre anns an leabhar aige 'Where I Belong". Bidh e a' toirt iomradh nach robh cladh ann an Sìldeag agus dh'fheumadh cuirp a bhith air an toirt tri mìle thar Loch Toirbheartain no cuairt air staran a bha gu ìre tro na beanntain airson sia mìle air sgàth 's nach robh rathad eadar Sìldeag agus baile beag Thoirbheartain. Chaidh am pìos den A896 ris an canar am Balgy Gap a chriochnachadh ann an 1963 gus an dà bhaile bheag a cheangail gu ceart <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a>