Uaigh Fhlòraidh NicDhòmhnaill, Cille Mhoire
Cille Mhoire
Cille Mhoire
am Prionnsa Teàrlach
Flora Macdonald's Grave, Kilmuir

Flòraidh NicDhòmhnaill; carragh-cuimhne; Cille Mhoire; am Prionnsa Teàrlach

Duncan Macpherson (photographs)

Tha an carragh-cuimhne do Fhlòraidh NicDhòmhnaill sa chladh an Cille Mhoire an taobh a tuath an Eilein Sgitheanaich. Rugadh Flòraidh an Uibhist a Deas ann an 1722. Chaochail a h-athair beagan as dèidh siud agus phòs a màthair a-rithist, agus fhuair Flòraidh a h-àrach ann an teaghlach Chlann Raghnaill. Chaidh a foghlam ann an Dun Èideann, ach fhad 's a bha i a' cèilidh air a bràthair an Uibhist a Deas ann an 1746, chuidich i am Prionnsa Teàrlach. Thug i e, ann an còmhdach meallta an coltas a searbhant Betty Burke, thairis air a' chuan dhan Eilean Sgitheanach. Chaidh i cur fo ghrèim agus a toirt gu Tùr Lunnainn, ach leig iad ma sgaoil i greiseag an dèidh sin mar thorradh air Achd Neo-choire 1747. As dèidh dhi greis a chur seachad ann an Carolina a Tuath far an robh an duine aice na phrìosanach, shocraich iad iad fhèin agus an teaghlach aca sìos ann an Cinnseborgh, An t-Eilean Sgitheanach. Chaochail Flòraidh ann an 1790 agus chaidh carragh-cuimhne a thogail dhi ann an Cille Mhoire ann an 1871. Chaidh a shèideadh sìos ann an 1879, ach chaidh crois ùr a thogail ann an 1880 a chaidh às-ùrachadh ann an 1882. Tha am marbhrann, a chaidh a sgrìobhadh leis an Dr. Johnson ag ràdh " A name that will be mentioned in history, and if courage and fidelity be virtues, mentioned with honour" <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a> <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a><br />