Ceann-saighde
Leathallt, Bhaltos

Fad: 36 mm Os-leud : 27 mm Os-thighead : 5 mm

Ceann-saighde

clach-spor; Linn an Umha; arc-eòlas; àrsaidheachd

Artefact Collection, Skye and Lochalsh Archive Centre

Tha an ceann-saighde beag seo le gathan bho àm mu 2,000 RC agus chaidh a lorg ann an 1984 ann am poll-mònach air croit faisg air Dùn Bheagan san Eilean Sgitheanach. Tha e air a bhith air a chumadh gu faiceallach bho ailbhinn trìd-shoillseach liath-ghlas. Bhiodh a' chas bheag a tha a' stobadh a-mach air a ceangal ri eag ann an cas na saighde le ròiseid agus teannachadh. Bhiodh na gathan a' greimeachadh air ceann-saighde sa bheathach air an robhar ag amas.<br /> <br /> Fad: 36 mm Os-leud : 27 mm Os-thighead : 5 mm<br /> <br /> Bha ciad innealan mac an duine air an dèanamh à ailbhinn oir tha i cruaidh ach gabhaidh a cumadh gu furasta gus oirean geura a dhèanamh. Bha òrd de chloich làidir air a chleachdadh gus pìosan ailbhinn a bhriseadh dheth, agus bhiodh bleideagan dhiubh air an obrachadh an uair sin gu faiceallach gus cinn-shaighdean agus rudan beaga eile a chumadh. Dh'fhaodadh 'knappers' ailbhinn caochladh chumaidhean a chruthachadh, agus tha iomadh fear eadar-dhealaichte air a bhith air a lorg bho amannan thairis air mìltean bhliadhnachan <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href= "mailto: skyeandlochalsh.archives@highlifehighland.com" >Skye and Lochalsh Archives</a><br />