Taigh-òsta Ùige, An t-Eilean Sgitheanach
Ùige
INBHIR NIS: Snìothasort
togalach
ailtireachd
Uig Hotel, Skye

Cairt-phuist den taigh-òsta ann an Ùige, baile croitearachd agus port iasgaich ann an ceann iar-thuath an Eilein Sgitheanaich. Thug George Washington Wilson (1823-93), a bha na dhealbhadair-camara ainmeil, an tuairisgeul seo air a' bhaile, ag ràdh gun robh "bàgh brèagha ann, a tha a' laighe mar chrudh-eich, le bann de chladach dhonn is de phàircean air an àiteach, agus barraid beinne sa chùl-raon" (eadar-theangaichte)

Tarsainn bho Thaigh-òsta Ùige tha tùr, no gòrlais, a thogadh mu 1840 leis a' Chaiptean Friseal a bha na uachdaran aig an àm. Aig an àm sin, choisicheadh croitearan na sgìre chun an tùir gus na màil aca a phàigheadh don bhàillidh an Fhrisealaich. Tha Eaglais Shaor Ùige, a thogadh ann an 1847, cuideachd suidhichte faisg air an taigh-òsta. A rèir an t-seanchais, thog èildear às an Eaglais Shaoir aon de na casaidean buidseachd mu dheireadh an aghaidh màthair agus a cuid nigheanan ann an 1880. Cha tàinig a' chasaid gu càil, agus mhair iad uile beò.

Tha Ùige ainmeil mar phort iasgaich. Bha cidhe ann an Ùige ro 1840, agus ann an 1894 chaidh a leudachadh gu mòr aig cosgais £9000. Dh'fhosgail an Rìgh Eideart Vll agus a' Bhanrigh Alexandra an cidhe gu 'h-oifigeil' air a' 1d Sultain 1902, agus tha càrn-cuimhne don tachartas sin a-nis faisg air far a bheil pàirc nan càraichean an-diugh. Ann am bliadhnachan tràtha, bhiodh bàtaichean-smùide a' siubhal eadar Glaschu is Steòrnabhagh a' stad gu tric ann an Ùige, agus ann an 1964 thòisich Caledonian Mac a' Bhriuthainn a' seòladh gu Eilean na Hearadh agus Uibhist a Tuath, mar a tha iad a' dèanamh chun an latha an-diugh.

togalach; togalaichean; ailtireachd