Glamaig, An t-Eilean Sgitheanach
Glamaig
INBHIR NIS: Port Rìgh
cnuic
rathaidean
Glamaig, Skye

Cairt-phuist de Ghlamaig san Eilean Sgitheanach. 'S i Glamaig, le àirde 775 meatairean, as àirde de na Cnuic Dhearga. Còmhla ri druim creagach, eagach a' Chuilthinn Dhuibh, tha na Cnuic Dhearga (ris an canar uaireannan an Cuiltheann Dearg) a' dèanamh sreath bheanntan a' Chuithinn. Ann an 1899, ruith saighdear Gurkha, Harkabir Thapa, casrùisgte bho Thaigh-òsta Shligeachain gu mullach Ghlamaig agus air ais ann an 55 mionaidean. Tha Rèis Beinne Ghlamaig a' tachairt a-nis san Iuchar a h-uile bliadhna, agus cha deach uair Thapa a briseadh gu na 1980an.

Chun an 19mh linn bhathas den bheachd nach gabhadh sreath bheanntan a' Chuilthinn a bhith air an sreap, gu h-àraidh a' Chuiltheann Dhubh, agus cha deach a' mhòr-chuid de na stùcan a dhìreadh gu na 1800an. Rinn dà shreapadair a rigadh san Eilean Sgitheanach. Iain MacCoinnich à Sgonsair agus an Siorram Alasdair MacNeacail ciad dìiridhean sònraichrte anns an t-sreath bheanntan agus tha stùcan air an ainmeachadh mar urram dhan dithis aca - SgùMhic Coinnich agus Sgùrr Alasdair.

Tha an t-sreath bheanntan cuideachd air a bhith anns na naidheachdan o chionn ghoirid, nuair a chur Iain MacLeòid Chlann 'IcLeòod an Cuiltheann Dubh air a' mhargaid airson £10 millean ann an 2000 gus càradh airson a chathair Cinnidh, Caisteal Dhùn Bheagain, a mhaoineachadh. Ann an 2003, an dèidh iolach mòr poblach, dh'aontaich MacLeòid na beanntan a thoirt mar thiodhlac dhan dùthaich air chùmhnant gun ùraicheadh urras carthannais a chaisteal.

beanntan; cnuic; rathaidean