an Caisteal Maol agus an t-Seann Chidhe, Caol Àcain, An t-Eilean Sgitheanach
Caol Àcain
INBHIR NIS: An Srath
tobhtaichean
eileanan
Castle Moil and the Old Pier, Kyleakin, Skye

Cairt-phuist de thobhta a' Chaisteil Mhaoil, a tha a' coimhead thar a' chala ann am baile Chaol Àcain san Eilean Sgitheanach. B' e aitreabh trì-ùrlarach air a bhith aig Clann MhicFhionghain bhon 15mh linn, a' coimhead a-mach air a' chala. A rèir an t-seanchais bha caisteal gu math nas tràithe air an làrach seo, a' buntainn ris a' cheathramh ceannard aig Clann MacFhionghuin, Findanus, agus a bhean, bana-phrionnsa Nirribheach, air an robh am far-ainm 'Saucy Mary'. Tha e air a ràdh gun robh sèine aig an dithis thar a' chaolais agus gum biodh iad a' cur cìs air soithichean a bhiodh a' dol seachad.

Tha pàirt den drochaid air an Eilean Bhàn, eilean beag suidhichte eadar Caol Àcain san Eilean Sgitheanach agus Caol Loch Aillse air tìr-mòr. Chaidh taigh-solais an Eilein Bhàin, a chithear ri aghaidh na h-ìomhaigh seo, a dhealbhachadh le Tòmas agus Daibhidh Stevenson agus chaidh a chrìochnachadh ann an 1857. Nuair a chaidh an taigh-solais a dhèanamh fèin-obrachail, chaidh bothain luchd-faire an taigh-sholais a reic agus cheannaich Gavin Maxwell iad. Bha an t-eòlaiche nàdair agus ùghdar 'Ring of Bright Water', a' fuireach làn-ùine air an Eilean Bhàn bho 1968 gus an do bhàsaich e ann an 1969. Chaidh an taigh-solais a dhì-choimiseanadh ann an 1993.

Thathar an dùil gun do chruinnich Rìgh Haakon IV na Nirribhidh cabhlach mòr shoithichean ann an Caol Àcain ro Bhlàr na Leargaidh Ghallta ann an 1263. Gu dearbh tha an t-ainm Gàidhlig Caol Àcain a' tighinn bho 'Chaol Haakoin'. Chaidh Alasdair III na h-Alba an sàs le Haakon san Leargaidh Ghallta ann an 1263 gus smachd fhaighinn air ais air Innse Gall A-muigh agus A-staigh agus Cinn Tìre, a bha fo uachdaranas Nirribheach bho mu 1100. Bha buaidh a' bhlàir neo-chinnteach, ged a fhuair Alba smachd a-rithist air na fearainn sin ann an 1266.

Ann an 1811, bha planaichean aig a' Mhorair Dhòmhnallach baile is cala trang a chruthachadh ann an Caol Àcain. Bharantaich e James Gillespie Graham gus dealbhannan den bhaile ùr a dhèanamh, agus bha an Dòmhnallach gan stoidhleadh mar 'Liverpool Ùr.' Tha na planaichean a' sealltainn Chaol Àcain air a lìonadh le sreathan is corrain de thaighean barraideach agus eaglais le stìoball àrd, fìnealta. Cha deach ach beagan thaighean a thogail mus do theirig airgead a' phròiseict. Ann an 1845, thug 'The New Statistical Account of Scotland' tuairisgeul air a' bhaile, "about a dozen of good slated houses...including some shops, and a very comfortable well-kept inn."

Bha seirbheis aiseig a' dol thar a' chaolais eadar Caol Loch Aillse air tìr-mòr, agus Caol Àcain gu 1995, nuair a ghabh Drochaid an Eilein Sgitheanaich a h-àite

caistealan; tobhtaichean; eileanan