An t-Òb, Caol Àcainn, an t-Eilean Sgitheanach
Caol Àcain
Caol Àcain
làthach
eòin fhiadhaich
The Obbe, Kyleakin Skye

Cìochan na mara agus airson lusan eile a mhaireas beò ann an suidheachadh far am bi sàl gach latha. Is e deagh àite airson eòin grunnachaidh agus eòin fhiadhaich eile a tha seo agus chithear gillean-brìghde agus corrachan-gritheach ag ithe an seo gu tric.

Ann an 1811 bha planaichean mòra aig an uachdaran, am Morair Dòmhnallach, baile mòr malairt is gnìomhachais a dhèanamh den bhaile agus ainm ùr a thoirt dha, Liverpool Nuadh.
Cha tàinig na planaichean gu buil agus an àite seo, dh'fhàs Caol Àcainn mar shlighe a-steach don Eilean Sgitheanach a chionn 's gur e an t-slighe eadar Caol Loch Aillse agus Caol Àcainn an aiseag as cudromaiche don eilean. San latha an-diugh, tha a' choimhearsnachd air a bhith ag obair gu cruaidh gus am baile a bhrosnachadh mar àite inntinneach do luchd-turais le obraichean ealain, slighean coiseachd. Chaidh Drochaid an Eilean Sgitheanaich a chrìochnachadh ann an 1995 agus mar thoradh air seo, cha bhiodh an trafaig air fad air an t-slighe don Eilean Sgitheanach a' dol tro Chaol Àcainn tuilleadh. Mar seo, tha muinntir Chaol Àcainn air a bhith ag obair cruaidh gus am baile a bhrosnachadh do luchd-turais, le ath-nuadhachadh air a' chala, obraichean ealain agus slighean-coiseachd gus am faigh daoine tlachd à turas ann

Caol Àcain; làthach; eòin fhiadhaich