Port Rìgh
Port Rìgh
aodach-fighte
clò mòr
gnìomhachas obair-chlòtha
Portree

Bhiodh loch a' mhuilinn os cionn Port Rìgh a' toirt seachad cumhachd don mhuileann-clòimhe a bha fodha. Chaidh am muileann a thogail anns na 1880an agus chaidh a ghabhail thairis le James Pringle and Company à Inbhir Nis ann an 1944. Chaidh factaraidh càrdaidh is snìomh na bu lagha a chlàradh anns na 1850an, a chaidh a stèidheachadh le Committee for the Management of Destitution Fund. Bha fichead daoine ag obair ann cho math ris na ceudan a bha ag obair taobh a-muigh an fhactaraidh agus iad a' fighe stocainnean. Aig deireadh nan 1950an, bhiodh am muileann a' dèanamh cuid da na h-ìrean tràtha de bhith a' cruthachadh aodach agus bhiodh an obair an uair sin ga cur air falbh airson crìochnachadh ann an àite eile. Bhiodh plaidean, clò-mòr agus còmhdaichean-leapa gam fighe anns an sgìre, ge-tà, agus bhiodh eadar 30 is 40 duine an sàs san obair seo aig amannan trang den bhliadhna. Rè an t-samhraidh, bhiodh am muileann na tharraing do luchd-turais oir bhiodh cothrom aig daoine coimhead air breabadairean ag obair agus bha cothrom ann bathar a' mhuilinn a cheannach.

Ri cùl na deilbhe, chithear Port Rìgh a tha suidhichte timcheall a' bhàigh, agus nas fhaide air falbh, chithear Eilean Ratharsair.

Port Rìgh

muilnean clòimh; Muileann Clòimhe Phort Rìgh; aodach-fighte; clò mòr; gnìomhachas obair-chlòtha