'Ring of Bright Water'
AB_LL_GAVIN_MAXWELL_01
dòbhranan
dòbhrain
dòbhran
cruthan-tìrelitreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o chaibideil aon de fèin-eachdraidh aig Gavin Maxwell 'Ring of Bright Water', a fhuair a chiad fhoillseachadh ann an1960. Tha e air a leughadh le sgoilear o Àrd Sgoil a' Phluic.

'When the Soay venture was finished, the islands and the boats sold, the factory demolished, and the population evacuated, I went to London and tried to earn my living as a portrait painter. One autumn I was staying with an Oxford contemporary who had bought an estate in the West Highlands, and in an idle moment after breakfast on a Sunday morning he said to me:

'Do you want a foothold on the west coast, now that you have lost Soay? If you're not too proud to live in a cottage, we've got an empty one, miles from anywhere. It's right on the sea and there's no road to it - Camusfeàrna, it's called. There's some islands, and an automatic lighthouse. There's been no one there for a long time, and I'd never get any of the estate people to live in it now. If you'll keep it up you're welcome to it.'

It was thus casually, ten years ago, that I was handed the keys of my home, and nowhere in all the West Highlands and islands have I seen any place of so intense or varied beauty in so small a compass.

The road, single-tracked for the past forty miles, and reaching in the high passes a gradient of one in three, runs southward a mile or so inland of Camusfeàrna and some four hundred feet above it. At the point on the road which is directly above the house there is a single cottage at the roadside, Druimfiaclach, the home of my friend and nearest neighbours...'

Chaidh Gavin Maxwell a thogail ann an Eilrig, faisg air Port Uilleim an Siorrachd Bhaile na h-Ùige. B' e am mac a b' òige aig Lt Col Aymer Maxwell agus an Leadaidh Màiri Percy, nighean Diùc Northumberland. Chuir e òige seachad air oighreachd an teaghlaich agus ann an iomadh sgoil ullachaidh (mar a th' air innse san eachdraidh-beatha aige, 'The House of Elrig' (1965). Bha e ann am Feachd-dìon Alba san Dara Cogadh mus deach a ghluasad gun a Feachdan Sònraichte mar neach-trèanaidh bhall-airm. Às dèidh a' chogaidh, cheannaich e eilean Sòdhaigh, far an Eilein Sgitheanaich.

Bha diofar iomairt aige nach do sheas fada, nam measg a' cruinneachadh geòidh ann an Siorrachd Bhaile na h-Ùige, ag ionnsachadh mun lach Lochlannach ann an Lapland, a' cur air bhonn àite-iasgaich nan siorc far chost an Eilein Sgitheanaich agus a' peantadh dhealbhan dhaoine ann an Lunnainn. Thug obair nan siorc gu foillseachadh 'Harpoon at a Venture' (1952). Chaidh 'A Reed Shaken by the Wind' (1957) fhoillseachadh an dèidh turas a thug e gu boglaichean luachrach Iorac a Deas còmhla ris an neach-rannsachaidh Wilfred Thesiger.

Chaidh an obair a b'ainmeil aige, 'A Ring of Bright Water', fhoillseachadh an toiseach ann an 1960 agus dh'innis e sgeulachd a' chiad deich bliadhna aige a' fuireach ann an Sanndaig, Gleann Eilg, air cost an iar na h-Alba. Bha an dachaigh iomallach aige na cala shàbhailte do dh'fhiadh-bheathaichean agus dh'fhuirich e an sin còmhla ris na dòbhrain aige Mij, Edal is Teko. Chaidh an leabhar aige gu prìomh-reic agus chaidh a dhèanamh a-steach gu film. Chuir dà leabhar eile, 'The Rocks Remain' (1963) agus 'Raven Seek Thy Brother' (1968) crìoch air an trì-leabhrach, ag innse mu dhuilgheadasan nam bliadhnachan deireannach aige ann an Sanndaig agus mar a thrèig e an t-àite.

An dèidh don dachaigh aige ann an Sanndaig a bhith air a sgrios le teine, ghluais Maxwell gu taigh beag an taigh-sholais air Eilean Bàn faisg air Caol Loch Aillse agus 's ann an sin a bhàsaich e leis an aillse ann an 1969.

dòbhranan; dòbhrain; dòbhran; claistinneach; cruthan-tìrelitreachais

Literary Landscapes: Gavin Maxwell