'The Rocks Remain'
AB_LL_GAVIN_MAXWELL_02
dòbhranan
dòbhrain
dòbhran
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha an earrann èisteachd seo bhon eachdraidh-beatha aig Gavin Maxwell, 'The Rocks Remain' a chaidh fhoillseachadh ann an 1963. Seo an dara leabhar de thrì mu bheatha ann an Sanndaig, Gleann Eilg. Tha e air a leughadh an seo le Daibhidh McClymont.

'I travelled in the autumn of 1962 to southern Europe and North Africa and when I returned to Camusfeàrna I found much change. The house now had many of the amenities of civilisation including sanitation, a bath and showers and the tiny kitchen was now all electric. Every one of these innovations dependent upon water was, however, functionless, for at the date of my return the supply had been frozen for more than a month, and remains frozen at the time of writing five weeks later.

My arrival at the house had a curious, almost surrealistic flavour. During my absence a jeep had been added to the Camusfeàrna transport fleet, and in this we ... jolted ... down the frozen track whose mud mountains and ruts had become as hard as rock. At the house the headlights showed a single greylag goose standing outside the door, and Jimmy explained to me that of the five that we had imported in the late summer to replace those that had left us in July this was the sole survivor. Two had disappeard only a week ago, fallen prey, probably, to foxes or wildcats whose more usual sources of food supply were cut off by the snow and the cold. Now this single goose tried to push past us into the house, and having succeeded in entering the living-room tried immediately to jump up on to the sofa whose entire surface was occupied by the sprawling form of Dirk the deerhound. Deterred from this enterprise by Dirk's uncooperative spirit, the goose then hopped into an armchair. At no time in the past had the bird even tried to enter the house.'

Chaidh Gavin Maxwell a thogail ann an Eilrig, faisg air Port Uilleim an Siorrachd Bhaile na h-Ùige. B' e am mac a b' òige aig Lt Col Aymer Maxwell agus an Leadaidh Màiri Percy, nighean Diùc Northumberland. Chuir e òige seachad air oighreachd an teaghlaich agus ann an iomadh sgoil ullachaidh (mar a th' air innse san eachdraidh-beatha aige, 'The House of Elrig' (1965). Bha e ann am Feachd-dìon Alba san Dara Cogadh mus deach a ghluasad gun a Feachdan Sònraichte mar neach-trèanaidh bhall-airm. Às dèidh a' chogaidh, cheannaich e eilean Sòdhaigh, far an Eilein Sgitheanaich.

Bha diofar iomairt aige nach do sheas fada, nam measg a' cruinneachadh geòidh ann an Siorrachd Bhaile na h-Ùige, ag ionnsachadh mun lach Lochlannach ann an Lapland, a' cur air bhonn àite-iasgaich nan siorc far chost an Eilein Sgitheanaich agus a' peantadh dhealbhan dhaoine ann an Lunnainn. Thug obair nan siorc gu foillseachadh 'Harpoon at a Venture' (1952). Chaidh 'A Reed Shaken by the Wind' (1957) fhoillseachadh an dèidh turas a thug e gu boglaichean luachrach Iorac a Deas còmhla ris an neach-rannsachaidh Wilfred Thesiger.

Chaidh an obair a b'ainmeil aige, 'A Ring of Bright Water', fhoillseachadh an toiseach ann an 1960 agus dh'innis e sgeulachd a' chiad deich bliadhna aige a' fuireach ann an Sanndaig, Gleann Eilg, air cost an iar na h-Alba. Bha an dachaigh iomallach aige na cala shàbhailte do dh'fhiadh-bheathaichean agus dh'fhuirich e an sin còmhla ris na dòbhrain aige Mij, Edal is Teko. Chaidh an leabhar aige gu prìomh-reic agus chaidh a dhèanamh a-steach gu film. Chuir dà leabhar eile, 'The Rocks Remain' (1963) agus 'Raven Seek Thy Brother' (1968) crìoch air an trì-leabhrach, ag innse mu dhuilgheadasan nam bliadhnachan deireannach aige ann an Sanndaig agus mar a thrèig e an t-àite.

An dèidh don dachaigh aige ann an Sanndaig a bhith air a sgrios le teine, ghluais Maxwell gu taigh beag an taigh-sholais air Eilean Bàn faisg air Caol Loch Aillse agus 's ann an sin a bhàsaich e leis an aillse ann an 1969.

'The Rocks Remain'

dòbhranan; dòbhrain; dòbhran; claistinneach; cruthan-tìre litreachais