Caisteal Dhùn Bheithe
Dùn Beithe
GALLAIBH: Latharan
Aonad Airc-eòlas Chomhairle na Gàidhealtachd
Dunbeath Castle

'S e caisteal air cost an ear Ghallaibh anns a' Ghàidhealtachd a th' ann an caisteal Dhùn Beithe.

Tha an caisteal air a bhith na sheasamh air an rubha chreagach aig Dùn Beithe bho 1428 nuair a bha am fearann aig Iarla Ghallaibh. B' ann aig Clann Mhic na Ceàrdaich bho na Gathan a bha e tro phòsadh eadar an nighean aig Alasdair Suthurlanach agus a' chiad fhear de Chlann na Ceàrdaich a bha na Iarla Ghallaibh an dèidh dha a bhith aig an teaghlach Aonghais.

Thog an teaghlach Mac na Ceàrdaich taigh tùr anns an robh ceithir làir ann an 1620 an àite an togalach a bh' ann agus tha e na phàirt den chaisteal a th' ann an-diugh. Chaidh ionnsaigh a thoirt air ann an 1650 agus chaidh a ghlacadh (cuide ris a' Bh-Uas Nic na Ceàrdaich) le Seumas Greumach, 1d Mharcais Mhon Rois agus cha deach a thilleadh thuca gus an robh buaidh air Montrose aig Blàr Chaabasdail ann an 1650.

Chaidh an caisteal ath-leasachadh gu mòr anns an t-17mh linn leis an Ridire Uilleam Mac na Ceàrdaich agus thachair seo a-rithist ann an 1853 agus 1881. Chaidh an caisteal a reic ann an 1945 an deidh ris an teaghlach Mac na Ceàrdaich a bha a' fuireach ann airson 325 bliadhna.

'S e dachaigh phrìobhaideach a th' anns a' chaisteal an-diugh agus chan eil e fosgailte don mhòr-shluagh

GALLAIBH: Latharan