'Roots of Stone' (1)
AB_LL_HUGH_ALLISON_03
GALLAIBH
Hugh Allison
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Roots of Stone' le Hugh Allison, foillsichte an 2004. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar.

'All along the north coast, from Cape Wrath to Dunnet Head, the land stands hard against the northern seas. A series of blunt headlands refute the surging crash of the waves.

Inland, there runs a cross-stitch of valleys and upland grazings, each separated from the next by the high places. The lonely sentinels like Arkle, and the giants we heard of earlier, (Ben Hope and Ben Loyal), all serve to hold apart those softer, gentler glens and straths where the people have made their homes. And everything changes, by the day, and by the season.

On a day when the sun shines down, the full range of mountain, moor, and strath, blazes in a display of scent and colour.

On a day when the Atlantic gales sweep in, everything turns shades of blue-black slate, and the rain pulses across the land, like a heavy, secretive curtain.

But during those evenings when the skies are clear and luminous, and the moon rides high and white, on a light-blue canvas, the scene is incomparable, almost mythic. Possibilities dance and shimmer on the far horizon, and underfoot, something seems almost ready to waken.

The power in the land sleeps most lightly in the far north. The landscapes are deep, and old. The rock foundations of the West Moine are among the oldest known, and in places where the soil is thin, the bones of the world show through, upthrust against the sky.

Norse myth and Celtic legend intermingle here, in pools amid the heather - groundwater from which the wellsprings of creativity flow. And if you listen very carefully, just when the northern light is at its most luminous, and when the wind is blowing through Strathmore - you may like to think that you hear words on the wind. Words inspired by this remarkable place, and by the remarkable and hardy people who live here.'

Rugadh is thogadh Hugh G Allison ann an Loch Abar. Ann an 1977 chaidh e gu Oilthigh Ghlaschu ag ionnsachadh mu Chruinn-eòlas is mu Chlach-eòlas, agus greis às dèidh sin (2008) cheumnaich e le BA on Oilthigh Fosgailte, an Open University. Bha e ag obair an toiseach aig Bùird Thurasachd, an uair sin aig Comhairle Sgìre Inbhir Narann, na Oifigear dhaibh bho 1983 airson Turasachd is Fèisteas.

Phòs Ùisdean ann an 1986, agus thogadh an dithis nighean aige ann an Inbhir Narann. Dh'fhuirich e aig a' Chomhairle tro ath-eagrachadh riaghaltais ionadail, ag obair aig Comhairle na Gàidhealtachd gu ruig 2000. Rè 'n àm sin chuidich e gus a' chiad Gheamachan a-riamh a bh' aig Moscow a chur air bhonn, agus chaidh a chur air fo-fhastadh gu àireamh de phròiseactan sa Chuimrigh agus ann an Ameireaga a Tuath.

Ann an 2001 ghabh e obair le Urras Nàiseanta na h-Alba ann an Cuil Lodair. Fhad 's a bha e leis an Urras bha e a' stiùireadh an dà chuid, Àrach Bhlàir Chuil Lodair agus Caisteal Bhrothaigh. Thòisich e cuideachd ri stiùireadh luchd-turais o na bàtaichean chuairtean-mara, agus sgrìobh e trì leabhraichean: 'Roots of Stone' (2004) a' coimhead air farsaingeachd an 2000 bliadhna mu dheireadh de dh'eachdraidh na h-Alba, gu h-àraid an ceangal eadar eachdraidh teaghlaich is eachdraidh nàiseanta; 'Rivers Running Far' (2005) a tha a' sgrùdadh sgaoileadh sluagh na h-Alba, gu h-àraid adhbharan is mar a dh'èirich dhaibh, agus aig an aon àm ag innse mar a rinn Ùisdean gealltainn mar Iar-Shiorram ann an Kentucky fhad 's a bha e ris an rannsachadh aige; 'Culloden Tales' (2007) a tha na eachdraidh den bhatal a tha fìrinneach is furasta ri leughadh, le sgeulachdan on fheadhainn a thadhail air a' mhòintich.

GALLAIBH

claistinneach; cruthan-tìre litreachais