'Roots of Stone' (2)
AB_LL_HUGH_ALLISON_04
Àird nam Murchan
INBHIR NIS: Àrasaig 's Mùideart
Hugh Allison
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Roots of Stone' le Hugh Allison, foillsichte an 2004. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar.

'This place, more than any other, (more even than Dunadd), calls to me.

Loch Moidart is steep-sided, and its islands are thickly wooded. Out on the horizon are 'The Small Isles'. The strand at Dorlin is the whitest of sand, curving out into a tidal spit, pointing out towards the rocky islet offshore. Atop that islet stands the great strong bulk of Castle Tioram, encircled by a mighty curtain wall through which only one door beckons.

I've spent hours there, listening to the sea, watching the changing sky, and feeling the past, all around me. Far below the Castle walls, on the western side, is a shingle beach, where, if the veil wears thin, I can hear the creak of galleys riding at anchor, and the flap of their sails. Sometimes they can almost be seen.

And if I leave my twenty-first century cares together with my twenty-first century clothes on a rock by the water, and dive into the Loch, then this tears the veil aside altogether. For what difference is there between then and now, when simplified down to arms cleaving through cold, salty waters, skin tingling, and heart pounding with the joyful exertion?

And so this is my place of places.

Here I can sit and watch the sun dropping from the burnished heavens towards a sea of mellow gold, and as the world darkens, the castle stands silhouetted against the sky, and seems to live again, hiding age and condition under a cover of night.'

Rugadh is thogadh Hugh G Allison ann an Loch Abar. Ann an 1977 chaidh e gu Oilthigh Ghlaschu ag ionnsachadh mu Chruinn-eòlas is mu Chlach-eòlas, agus greis às dèidh sin (2008) cheumnaich e le BA on Oilthigh Fosgailte, an Open University. Bha e ag obair an toiseach aig Bùird Thurasachd, an uair sin aig Comhairle Sgìre Inbhir Narann, na Oifigear dhaibh bho 1983 airson Turasachd is Fèisteas.

Phòs Ùisdean ann an 1986, agus thogadh an dithis nighean aige ann an Inbhir Narann. Dh'fhuirich e aig a' Chomhairle tro ath-eagrachadh riaghaltais ionadail, ag obair aig Comhairle na Gàidhealtachd gu ruig 2000. Rè 'n àm sin chuidich e gus a' chiad Gheamachan a-riamh a bh' aig Moscow a chur air bhonn, agus chaidh a chur air fo-fhastadh gu àireamh de phròiseactan sa Chuimrigh agus ann an Ameireaga a Tuath.

Ann an 2001 ghabh e obair le Urras Nàiseanta na h-Alba ann an Cuil Lodair. Fhad 's a bha e leis an Urras bha e a' stiùireadh an dà chuid, Àrach Bhlàir Chuil Lodair agus Caisteal Bhrothaigh. Thòisich e cuideachd ri stiùireadh luchd-turais o na bàtaichean chuairtean-mara, agus sgrìobh e trì leabhraichean: 'Roots of Stone' (2004) a' coimhead air farsaingeachd an 2000 bliadhna mu dheireadh de dh'eachdraidh na h-Alba, gu h-àraid an ceangal eadar eachdraidh teaghlaich is eachdraidh nàiseanta; 'Rivers Running Far' (2005) a tha a' sgrùdadh sgaoileadh sluagh na h-Alba, gu h-àraid adhbharan is mar a dh'èirich dhaibh, agus aig an aon àm ag innse mar a rinn Ùisdean gealltainn mar Iar-Shiorram ann an Kentucky fhad 's a bha e ris an rannsachadh aige; 'Culloden Tales' (2007) a tha na eachdraidh den bhatal a tha fìrinneach is furasta ri leughadh, le sgeulachdan on fheadhainn a thadhail air a' mhòintich.

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Hugh Allison