Gu 'RLS'
AB_LL_JAMES_MILLER_01

[Tusitala (seanchaidh), an t-ainm a chaidh a chur air Stevenson le muinntir Samoa]

Gu 'RLS'

bàrdachd; bàird; claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: James Miller

Chaidh an dàn seo a sgrìobhadh leis an ùghdar agus fear-sgrìobhaidh nan colbh à Gallaibh, Seumas Mac a' Mhuilleir, agus tha e am broinn a chruinneachadh de bhàrdachd 'Fangan wi Verses', foillsichte ann an 2002. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar.<br /> <br /> 'Robert Louis Stevenson spent a few weeks in Wick in 1868, part of his brief attempt to learn civil engineering. In an essay he wrote disparagingly about the town.<br /> <br /> Ee got it wrong aboot Week, ma loon;<br /> 'e meanest of man's toons on e baldest o God's beiys.'<br /> Yon wisna e richt thing til say;<br /> ee didna ken e fowk, ee didna ken wir weiys<br /> at first. An ee wis noor cut oot<br /> til be an engineer lek your faither's faither<br /> an pit a lichthoose on e Skerries.<br /> No, we ken at ee wid raither<br /> traivel through Reekie's hotchan wynds<br /> an at Poetry's well sit doon an take your dram.<br /> Bit we ken as weel as fan ee left<br /> e north and took e long road hom<br /> at amang your tulgeans wis memories<br /> o e sea's work, o boats an wrecks, and maybe a man<br /> caad Gunn<br /> at we'd meet again on a fantasy island.<br /> So, fan aa is said an done,<br /> ee micht be wishan, Tusitala,<br /> at ee could tak your pen an yon line strick oot;<br /> but ye canna; an we widna<br /> want ee til cheinge id now, I doot.<br /> <br /> [Tusitala (seanchaidh), an t-ainm a chaidh a chur air Stevenson le muinntir Samoa]<br /> <br /> Rugadh is thogadh Seumas (Jim) Mac a' Mhuilleir ann an Gallaibh. An dèidh dha sgrìoban a dhèanamh thall thairis le VSO agus leis a' Chomhairle Bhreatannach, thill e don Ghàidhealtachd gus obair neo-cheangailte no 'freelance' na fhear-sgrìobhaidh a dhèanamh. Tha grunn leabhraichean ann a sgrìobh e, nam measg nobhail 'A Fine White Stoor' agus sgrìobhaidhean neo-fhicseanach mar 'Salt in the Blood', 'The North Atlantic Front', 'The Dambuilders' agus 'Swords for Hire: The Scottish Mercenary'. Chaidh pàirt de a bhàrdachd ann an dual-chainnt Ghallaibh fhoillseachadh ann an 'Fangan wi Verses'; tha e cuideachd a' sgrìobhadh don 'John O' Groat Journal', an 'Caithness Courier' agus an 'Inverness Courier'.